Dordrecht, Netherlands

20 jaar Dordrecht – Varna: van formele band tot innige vriendschap

Een mooie havenstad met veel natuur in de omgeving. Deze omschrijving past prima bij Dordrecht, maar ook bij het Bulgaarse Varna. Twee steden die met elkaar verbonden zijn door de stedenband: een uitwisseling op het gebied van kunst en cultuur, maar ook zorg en politiek. Dit jaar bestaat die verbinding 20 jaar. Tijd om terug te blikken op een bijzondere vriendschap.
Marjolein Vos | 15 juli 2022 12:00 | Aangepast op 15 juli 2022 11:29
In de documentaire '20 jaar Dordrecht – Varna: heden, verleden en toekomst', die speciaal gemaakt is ter gelegenheid van het jubileum, blikken betrokken uit Nederland en Bulgarije terug en kijken ze vooruit. “Het vertrouwen in elkaar kwam tijdens de eerste ontmoetingen al naar voren als belangrijkste punt”, vertelt de Bulgaarse Maria Chankov, directeur van een zorginstelling. De band is in de jaren daarna alleen maar gegroeid.

“Ik denk met veel liefde terug aan de drie bezoeken die ik aan Varna mocht brengen”, memoreert oud-burgemeester Arno Brok. “Met ook delegaties van het bedrijfsleven, met Peter Schoon van het (Dordrechts) Museum. Natuurlijk ook de ontvangsten van de vrienden uit Varna in Dordrecht. Met natuurlijk als hoogtepunt die expositie van het goud in het Dordrechts Museum. Maar ook samen met de vrienden van Recklinghausen de expositie van de iconen.”

De band bestaat niet alleen op cultureel vlak. Zo wordt de documentaire aangehaald dat een Sliedrechts bedrijf baggermachines heeft laten bouwen in Bulgarije, dat Dordrecht Varna heeft bijgestaan tijdens een heftige overstroming en dat door de stedenband geld is geschonken aan Topoli, een huis waar kinderen met een beperking worden opgevangen. “Het is fijn dat er altijd iemand is waar je op kunt vertrouwen. Dat er altijd een uitgestoken hand is vanuit Dordrecht”, vertelt één van de medewerkers van de instelling. “Mede dankzij die hulp hebben de kinderen hier een mooier leven.” “De steun die wij hebben gekregen voor verschillende projecten en activiteiten heeft bewezen dat we alleen samen onze dromen waar kunnen maken,” voegt Maria Chankov eraan toe.

In 2019 haalden Dordtenaren 3000 euro op voor Topoli door mee te doen aan een zwemwedstrijd in Bulgarije. RTV Dordrecht was daarbij aanwezig en maakte een uitgebreide reportage. Bekijk die hieronder terug.
Uit de woorden van alle betrokkenen blijkt dat de band tussen de steden inmiddels meer is dat een formele relatie, waarin de leden van de stichting elkaar met raad en daad bijstaan. Er zijn hechte vriendschappen ontstaan. “Het gaat over de grenzen over overheden heeft”, zegt Brok. “En ik denk dat de Stichting Dordrecht-Varna er heel erg in geslaagd is de afgelopen jaren om die verbinding te maken.”

Op naar de toekomst
Het moge duidelijk zijn dat er de afgelopen jaar veel is bereikt. Maar dat betekent niet dat de verbinding ophoudt te bestaan. In tegendeel. Doel is om de samenwerking de komende jaren alleen maar te intensiveren en ervoor te zorgen dat steeds meer mensen de Bulgaarse stad gaan ontdekken.

“Varna is een stad die zich steeds ontwikkelt”, zegt Rober Scheelbeek, de huidige voorzitter.
“Ik hoop dat mensen uit Nederland en ook uit Dordrecht de stad in de toekomst zullen bezoeken. En omgekeerd: dat er ook veel mensen uit Varna een toeristisch bezoek aan Dordrecht en met name aan de historische binnenstad zullen brengen.” Zoals de burgemeester van Varna Ivan Portnih het omschrijft: “Wij hebben de schoonheid van jullie tulpen ontdekt en jullie die van onze Bulgaarse rozen.”

De documentaire '20 jaar Dordrecht – Varna: Heden, verleden en toekomst' is vrijdagavond vanaf 18.00 uur na het nieuws te zien op TV Dordrecht en wordt ieder uur herhaald.

Lees meer over:

Stichting Stedenbanden|Varna|

Lees ook

Culturele duizendpoot en grondlegger stedenband Ada d’Hamecourt (90) overleden

Ada d’Hamecourt, dochter van Dordrecht en mede-grondlegger van de stedenband tussen Dordrecht en het...

Nathan en Isabelle zwommen 5 kilometer in open water vol kwallen

In Varna, de zusterstad van Dordrecht, werd afgelopen 7 augustus de jaarlijkse zwemmarathon Galata-V...

Dordtse broer en zus halen geld op voor Oekraïne door deel te nemen aan Varnamarathon

Eindelijk was het zo ver voor Isabelle Janssen en Nathan Janssen. De broer en zus deden mee aan de V...

Nienke heeft Dordrecht beter leren kennen door haar werk als coördinator voor zustersteden

Stichting Stedenbanden is op zoek naar een nieuwe coördinator voor de zustersteden Bamenda en Varna....