Dordrecht, Netherlands

Arie's unieke modelboten: van jeugdhobby tot dagelijkse bezigheid

Op een zolderkamer vol gereedschap en materialen, in de Dordtse wijk Dubbeldam, werkt Arie Dudok aan een creatieve hobby: het bouwen van modelboten. Het eerste modelbootje bouwde hij op 15-jarige leeftijd, maar toen Arie verkering kreeg liet hij zijn hobby decennialang links liggen. Totdat Arie's leven een onverwachte wending nam en hij zijn jeugdhobby nieuw leven inblies.
Erik van Krimpen | 21 maart 2024 08:00 | Aangepast op 20 maart 2024 14:28
Unieke aanpak
Waar veel modelbouwers een pakket kopen en de handleiding volgen om de boot in elkaar te zetten, gooit Arie het over een andere boeg. Hij maakt de boten, vaak schaal 1 op 20, namelijk helemaal zelf. "Ik ben vroeger ook begonnen met modelpakketten, maar ik vind dat nu niet meer zo uniek. De bootjes die ik maak, die heeft niemand en zijn ook niet te koop."

Om de unieke modelbootjes te maken moet Arie creatief te werk gaan. Zo ook voor de sleepboot SPEC uit Krimpen aan den IJssel, waar Arie de afmetingen op het internet van vond. Hij tekende de romp van de boot op schaal na en zaagde hem in hout uit om de romp vervolgens met glasvezel en epoxy te maken. Verder vormt PVC, uit een platgemaakte regenpijp, de basis voor de rest van de boot.
Tot op de kleinste details
Voor alle details van de boot moet Arie nog een stuk vindingrijker zijn. Zo nam hij contact op met de eigenaar van de boot en ging hij langs om alle details te fotograferen. Op zijn zolderkamer werkt hij details haarfijn uit. De naambordjes worden ge-3D-print, de scharniertjes uit deuren komen uit een bril en de relingen bestaan uit elektriciteitsdraad. Met zijn eigen verfstation, spuit Arie de bootjes in de juiste kleuren om de boot helemaal af te maken.
Naast dat Arie's modelboten gedetailleerd zijn, is de boot ook nog eens functioneel. De Dordtenaar laat zien dat alle verlichting werkt volgens het boekje, de radars draaien en ook de motor loopt soepeltjes. Arie vaart geregeld met zijn boten bij Modelbouwgroep Devel in Zwijndrecht, al bevindt hij zich toch het liefste op zijn zolderkamer. "Ik bouw liever dan dat ik vaar."

Hobby als houvast in moeilijke tijden
Toch spelen de modelbouwgroep en de betrokken modelbouwers een belangrijke rol in zijn leven. Zo'n drie jaar geleden werd Arie geopereerd aan slokdarmkanker, waardoor hij noodgedwongen moest stoppen met werken. "Ik ben twintig kilo afgevallen, ik kan heel weinig eten en mijn brandstof is heel snel op, zeg maar."
Arie werkte de laatste vijftien jaar van zijn loopbaan in het onderhoud bij woningcorporatie Trivire en vertelt dat hij het moeilijk vond om te stoppen met werken. "Je bent opeens heel veel contacten kwijt. Ik kwam iedere dag bij mensen over de vloer en ieder uur maakte je wat anders mee. In het begin zag ik collega's nog weleens, maar dat verwatert ook, dat is logisch. Maar ik mis het werk wel, als ik kon ruilen zou ik zo nog wel twintig jaar willen werken."

Fijne bezigheid
Om die moeilijke periode door te komen pakte Arie zijn jeugdhobby na ruim 45 jaar weer op. Dat stelde hem in staat om zijn gedachten te verzetten. De Dordtenaar werd lid van de modelbouwgroep in Zwijndrecht en is blij met het contact dat hij met de andere modelbouwers heeft.

"We hebben een appgroep van de club en iedereen deelt daar wat die aan het maken is, want iedereen bouwt thuis. We zien elkaar in Zwijndrecht op de club op de woensdagavonden als het seizoen open is om te varen." Ook vindt Arie het erg leuk om, samen met de club, de modelboten te tonen aan de mensen op evenementen zoals Dordt in Stoom en de Zwijndrechtse Binnenvaartdagen.

Op deze manier blijft Arie Dudok altijd in de weer en als er dan wat tijd over is, dan weten ook de kleinkinderen van de Dordtenaar hem te vinden. "Ze zeggen tegenwoordig, 'geeft niet hoor als het speelgoed kapot is', opa maakt het wel. Maar dat vind ik allemaal geweldig."

In onderstaande reportage laat Arie ons zijn boten zien.

Lees meer over:

Modelbouw|boten|

Meest gelezen

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Eerste wedstrijd Oranje druk bekeken bij café Sebes

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 14:32

Snelweg A15 komende tijd meerdere keren afgesloten vanwege werkzaamheden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 10:00

Lees ook

Uitvaart op het water nieuwe manier om afscheid te nemen

We hebben al kennis gemaakt met de eerste natuurbegraafplaats in onze regio, namelijk in Heinenoord....

Marc bouwde dit enorme festivalterrein in miniatuur, met alles erop en eraan

Rock- en metalmuziek van onder meer Guns N’Roses, AC/DC en KISS klinken uit de speakers bij de Model...

Modelspoorliefhebbers opgelet: de open dagen komen er weer aan

Het zijn dit weekend de Landelijke Modelspoor Dagen en daarom gooit de Modelspoorgroep Drechtsteden ...