Dordrecht, Netherlands

Bedrijven moeten onmiddellijk PFAS terugdringen

Protestmars tegen Chemours, afgelopen juni Hans Hulswit
Alle bedrijven die PFAS uitstoten moeten per direct aan de slag om de uitstoot drastisch terug te dringen. Dat schrijft staatssecretaris Jansen (PVV) van Milieu aan de Tweede Kamer. De provincie Zuid-Holland is blij met de aanscherping. Rond de Dordtse fabriek Chemours zijn al jarenlang zorgen de gevolgen van de PFAS-vervuiling.
NOS | Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 november 2024 16:00 | Aangepast op 14 november 2024 14:26
Ongeveer honderd stoffen die onder PFAS vallen, komen vanaf nu in de categorie ‘zeer zorgwekkende stoffen’ schrijft Jansen. Bedrijven die bijvoorbeeld medische hulpmiddelen, regenkleding of verpakkingen produceren en daarbij de chemische stoffen uitstoten krijgen een zogenaamde ‘minimalisatieplicht’, schrijft de staatssecretaris.

Half oktober had Jansen de Kamer al toegezegd de gevolgen van een internationaal verdrag, het zogeheten OSPAR-verdrag, in kaart te brengen. In dit verdrag tussen vijftien internationale landen zijn afspraken gemaakt om het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan te beschermen. Jansen schrijft dat hieruit voortvloeit dat alle bedrijven waarbij deze stoffen worden uitgestoten de uitstoot moeten aanpakken.

Bedrijven die PFAS gebruiken moeten nu plannen maken om het gebruik van de stoffen tegen te gaan. Wanneer het hen niet lukt om het gebruik te voorkomen, moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de stoffen in de lucht of in het water komen. Om hoeveel bedrijven het gaat is onduidelijk.

Provincie: stap vooruit
De provincie Zuid-Holland spreekt nu van een 'stap vooruit in het beperken van de uitstoot van deze schadelijke stoffen'. Tegelijk waarschuwt de provincie voor te hoge verwachtingen. “Dit biedt extra mogelijkheden om de PFAS-uitstoot te beperken, maar het maakt nog geen einde aan de uitstoot ervan in Zuid-Holland.”

In juni 2023 toonde Zembla aan dat de directie van de fabriek (voorheen DuPont) al tientallen jaren wist dat bodem, lucht en oppervlaktewater ernstig werden vervuild met de uitstoot en lozingen van PFOA en GenX. Toch deed het bedrijf daar niets aan.

Een groep van bijna 3000 mensen in en rond Dordrecht deed vorig jaar aangifte tegen de directie van chemiefabriek Chemours vanwege gezondheidsschade.

Lees meer over:

PFAS|Chemours|

Meest gelezen

Lees ook

Tim verkoopt geen pannen met PFAS meer: ‘Mensen willen geen pan met zooi’

Kookwinkel De Gruijter in Sliedrecht heeft ze in de ban gedaan: pannen waarin PFAS is verwerkt. “Wij...

Interesse open avonden Chemours valt tegen

Chemiebedrijf Chemours heeft deze maand twee 'open avonden' georganiseerd in Dordrecht en Papendrech...

Alblasserdam trekt ondersteuning Chemours in

Gemeente Alblasserdam gaat in 2025 geen gemeentelijke ondersteuning meer bieden aan de Dordtse chemi...

Eerste moestuin in onze regio afgegraven om PFAS: 'Mooie eerste stap'

Het proefproject 'Moestuinherstel' heeft maandag de eerste afgegraven moestuin opgeleverd. Bij een p...

Chemours verhuist productielijn naar VS, 55 banen gaan verloren

De directie van Chemours en vakbonden hebben vrijdag een belangrijk gesprek gehad over het verlies v...

Herstelproject van vervuilde moestuinen gaat van start

Maandag start in Sliedrecht het allereerste herstel van een moestuin die vervuild is met de chemisch...