De twee universiteiten voerden een juridisch onderzoek uit in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De opdracht van de provincie: het verkrijgen van een globale inschatting van de haalbaarheid van een eventuele stillegging op basis van het geldende recht.
Moties
Aanleiding van het onderzoek zijn moties die eind september 2023 zijn ingediend door Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Daarop heeft de provincie besloten het externe juridische onderzoek te laten verrichten.
“Mede gelet op de zorgplicht van de overheid om een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit te garanderen kan de vraag opkomen of (het bestuur van) de provincie Zuid-Holland over bestuursrechtelijke en/of privaatrechtelijke mogelijkheden beschikt om de fabriek(en) van Chemours (gedeeltelijk en/of tijdelijk) stil te leggen”, aldus het onderzoeksrapport.
Die 'mogelijkheden' zijn volgens de conclusie van het rapport erg klein. "De mogelijkheden van de provincie om een bevel van de civiele rechter te eisen om de fabrieken van Chemours (gedeeltelijk) stil te leggen, wordt door de onderzoekers als 'zeer gering' ingeschat."
Het Rijk
De landelijke overheid gaat zich er nu ook mee bemoeien. In een brief aan de Tweede Kamer wordt die door Robert Tieman (Minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Thierry Aartsen (Staatssecretaris Milieu) aangemoedigd om een intentieverklaring af te dwingen bij Chemours over de toekomst. Het doel: 'nul uit de pijp', oftewel: geen uitstoot meer van schadelijke stoffen.
Punten waar Het Rijk afspraken over wil maken gaan onder andere over het nemen van verantwoordelijkheid voor uitstoot uit het verleden. Daarnaast moet er een reductieplan komen voor de uitstoot, een transparant beeld van alle uitstoot én moet het bedrijf investeren in een betere relatie met omwonenden.
In een reactie op deze ontwikkeling laat Chemours weten de "bereidheid van de overheid te waarderen om samen te werken aan een stabiele en duurzame toekomst van het bedrijf in Nederland."
"Chemours blijft zoeken naar manieren om actie te ondernemen ten aanzien van onze omgeving. We horen de zorgen van de omwonenden van onze locatie in Dordrecht, en die raken ons. Wij nemen deze serieus en dit blijkt ook uit de concrete stappen die we zetten met betrekking tot het moestuinherstel in de regio en de zwemplas Merwelanden", aldus het chemiebedrijf.