Dordrecht, Netherlands

Betekent veiling meteoriet jackpot voor Sterrenwacht? 'Misschien telt oliesjeik wel grof geld neer'

Komt-ie bij een oliesjeik op het nachtkastje terecht, of toch in een museum elders in de wereld? Bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht wordt reikhalzend uitgekeken naar de veiling van een bijzondere meteoriet, die misschien wel een miljoen euro gaat opleveren. "Ze zijn niet op aarde na te maken. Iedereen wil wel een stukje van zoiets buitenaards bezitten."
Trevyn van Houwelingen | 22 juli 2025 18:02 | Aangepast op 22 juli 2025 18:02
De ijzermeteoriet, die voor ruim 90 procent uit ijzer bestaat en verder vooral nikkel bevat, heeft een minimale waarde van zo'n 200 á 250 duizend euro. De kans is echter groot dat de meteoriet meer oplevert, gezien het feit dat het de grootste ijzermeteoriet ooit is die geveild wordt. De Dordtse Sterrenwacht kocht de meteoriet in 2004 voor een fractie van dat bedrag op een veiling in Zwolle. Naast deze meteoriet bezit Mercurius nog brokstukken van 123 andere meteorieten.

De verkoop van de meteoriet betekent niet dat de Sterrenwacht nu geen brokstukken van de Gibeon meer bezit. Erik Blokland, die bij Mercurius over de meteorietcollectie gaat, weet dat er nog een brokstuk in Dordrecht achterblijft: "We hebben nog een ander fragment van de Gibeon-meteoriet in de collectie. Dat is zo'n tien centimeter groot en niet afkomstig van het stuk dat nu geveild wordt."

Kapstok
Het stuk ruimte-ijzer zal hierna waarschijnlijk in een museum of de collectie van een verzamelaar terecht komen. Als het aan Blokland ligt, heeft een museum wel de voorkeur: "Amerikanen zijn gek op alles wat met de ruimte te maken heeft, dus misschien in een museum in de Verenigde Staten. Maarja, het kan natuurlijk ook zo zijn dat één of andere oliesjeik uit het Midden-Oosten er grof geld voor neertelt en het als kapstok gebruikt."

Eerder deze maand ging een stukje Mars nog voor ruim vijf miljoen dollar over de toonbank. De hoop van Mercurius is dat de Gibeon-meteoriet ook zo'n financiële klapper maakt. Blokland hoopt dat de meteoriet tussen de één en twee miljoen euro opbrengt. Het veilinghuis dat de veiling verzorgt gaat uit van een opbrengst van minstens één miljoen euro.
De Gibeon-meteoriet, hier nog bij een expositie van Mercurius in 2023 Streekomroep56
"Meteorieten worden steeds meer waard. Ze zijn niet op aarde na te maken en verzamelaars betalen er soms grof geld voor." legt Blokland uit. "Iedereen wil wel een stukje van zoiets buitenaards bezitten. Wij verkochten vroeger stukjes van een andere meteoriet voor vijf euro per stuk aan kinderen, die zijn met de huidige vraag ook vijftig euro waard."

Voor Mercurius betekent de verkoop een forse kapitaalinjectie. De Sterrenwacht ontvangt jaarlijks één ton subsidie van de gemeente Dordrecht. Daarmee kan men naar eigen zeggen net de vaste lasten betalen. De Sterrenwacht vond zichzelf dit jaar ook nog eens terug op de bezuinigingslijst van de gemeente. Hoewel Mercurius daar ondertussen vanaf gehaald is, blijft de financiële situatie lastig.

Herinvesteren
Om toekomstbestendig te worden is Mercurius daarom van plan een groot deel van het eindbedrag te herinvesteren in het pand van de Sterrenwacht. Blokland: "Als je kinderen op beeldschermen ziet drukken die geen touchscreen zijn, weet je dat het tijd is voor vernieuwing." Het moderniseren van exposities, waarvan een deel nog stamt uit de jaren '70, is echter kostbaar.

Naast de vaste expositie is Mercurius al een tijd bezig met de bouw van een nieuw planetarium bovenop het gebouw. Daarvan is de bouw al een tijd afgerond, maar het interieur en de digitale infrastructuur zijn nog verre van compleet. Ook daar zal een deel van de opbrengst heen gaan. De rest van het geld zal in een potje terecht komen om tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen.

Voor het geld op de rekening staat, moet men bij Mercurius nog wel even geduld hebben. De meteoriet wordt pas op 30 augustus geveild. En als de verkoop doorgaat hoeven bezoekers van Mercurius de meteoriet sowieso niet te missen. Het veilinghuis heeft beloofd een levensgrote replica te laten maken om aan de Sterrenwacht te schenken als de verkoop doorgaat.

Bekijk hieronder ook een videoreportage over de meteoriet.

Lees ook

Superzware meteoriet uit Dordrecht wordt geveild: 'Wat de gek ervoor geeft'

Een meteoriet die de afgelopen jaren in het bezit was van Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht gaat b...

Sterrenwacht Mercurius moet blijven, vindt André Kuipers

De bekendste ruimtevaarder van Nederland heeft in een video opgeroepen tot het behoud van sterrenwac...

Gedeeltelijke zonsverduistering trekt veel bekijks: 'erg mooi om mee te maken'

Enkele tientallen mensen hebben zaterdagochtend bij sterrenwacht Mercurius genoten van een gedeeltel...

Bijzonder natuurverschijnsel te zien: 'alsof er een wolkje voor de zon is'

Deze zaterdagochtend kunnen we allemaal een speciaal natuurverschijnsel gaan waarnemen, namelijk een...

Een avontuurlijke reis naar Gambia: Robert en Meindert keren terug van Rotary Challenge

Twee heren uit de Alblasserwaard voltooiden een 7400 kilometer lange rit naar Gambia voor het goede ...

230 klassieke bolides jarenlang verstopt in Dordtse loods: 'Collectie van wereldniveau'

"Niet normaal." Zo omschrijft handelaar Nico Aaldering de 230 auto's die een hoogbejaarde man uit Do...