"Meteorieten worden steeds meer waard. Ze zijn niet op aarde na te maken en verzamelaars betalen er soms grof geld voor." legt Blokland uit. "Iedereen wil wel een stukje van zoiets buitenaards bezitten. Wij verkochten vroeger stukjes van een andere meteoriet voor vijf euro per stuk aan kinderen, die zijn met de huidige vraag ook vijftig euro waard."
Voor Mercurius betekent de verkoop een forse kapitaalinjectie. De Sterrenwacht ontvangt jaarlijks één ton subsidie van de gemeente Dordrecht. Daarmee kan men naar eigen zeggen net de vaste lasten betalen. De Sterrenwacht vond zichzelf dit jaar ook nog eens terug op de bezuinigingslijst van de gemeente. Hoewel Mercurius daar ondertussen vanaf gehaald is, blijft de financiële situatie lastig.
Herinvesteren
Om toekomstbestendig te worden is Mercurius daarom van plan een groot deel van het eindbedrag te herinvesteren in het pand van de Sterrenwacht. Blokland: "Als je kinderen op beeldschermen ziet drukken die geen touchscreen zijn, weet je dat het tijd is voor vernieuwing." Het moderniseren van exposities, waarvan een deel nog stamt uit de jaren '70, is echter kostbaar.
Naast de vaste expositie is Mercurius al een tijd bezig met de bouw van een nieuw planetarium bovenop het gebouw. Daarvan is de bouw al een tijd afgerond, maar het interieur en de digitale infrastructuur zijn nog verre van compleet. Ook daar zal een deel van de opbrengst heen gaan. De rest van het geld zal in een potje terecht komen om tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen.
Voor het geld op de rekening staat, moet men bij Mercurius nog wel even geduld hebben. De meteoriet wordt pas op 30 augustus geveild. En als de verkoop doorgaat hoeven bezoekers van Mercurius de meteoriet sowieso niet te missen. Het veilinghuis heeft beloofd een levensgrote replica te laten maken om aan de Sterrenwacht te schenken als de verkoop doorgaat.
Bekijk hieronder ook een videoreportage over de meteoriet.