Dordrecht, Netherlands

Bevrijdingsdag wordt groots gevierd: ‘Stilstaan bij 80 jaar vrijheid, dat is emotioneel’

Dordrecht pakt deze Bevrijdingsdag groots uit. Zo is er voor de eerste keer in tien jaar een vrijheidsvuur uit Wageningen, sluiten de Gele Rijders van de Koninklijke Landmacht te paard aan, en wordt de herdenking afgesloten met een kanonschot.
Roxane Kroon | 5 mei 2025 17:30 | Aangepast op 5 mei 2025 16:23
Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Om dit jubileum te vieren is de jaarlijkse Bevrijdingsdag-ceremonie in Dordrecht flink uitgebreid. 

Stilstaan bij bevrijding 
Bevrijdingsdag begint voor veel Dordtenaren bij bevrijdingsmonument 'De Levensboom' in het Merwesteinpark. Rondom het monument hangt een vijftal vlaggen halfstok. Dit zijn de vlaggen van Nederland, Amerika, Engeland, Polen en Canada, de landen die hebben samengewerkt om Nederland in 1945 te bevrijden. 

Peter van der Leer, voorzitter van het Oranjecomité, luidt de dag in. HIj heeft veel werk gehad aan deze speciale editie van de ceremonie, maar is erg gelukkig met hoe de dag verloopt. “Tachtig jaar vrijheid en daar op deze manier bij stilstaan: Daar wordt je emotioneel van.” 

Een Vrijheidsvuur van verre afstand
Dan doemen de hardlopers van atletiekvereniging Fortius in de verte op. Voorop lopen het oudste lid en de twee jongste leden van Fortius met het Vrijheidsvuur. Dat zijn hun mede-verenigingsleden helemaal in Wageningen gaan halen.

Hiermee deed Dordrecht voor de eerste keer in tien jaar weer mee aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. In Wageningen werd in 1945 het bevel ondertekend voor de bevrijding van Nederland. 

Burgemeester Peter van der Velden en kinderburgemeester Jurre Nipius ontvangen de fakkel van de hardlopers van Fortius. De twee burgemeesters steken daarna samen het Vrijheidsvuur aan. 


Een lange tocht 
Meer dan twintig hardlopers van Fortius legden samen, in vier wisselende groepen en met meerijdende busjes, maar liefst 86 kilometer af. Deze reis begon al om 00:30 uur in de ochtend. Het was voor de meeste hardlopers de eerste keer dat zij meededen. 


“Het was vooral heel anders dan een standaard marathon”, vertelt hardloper Dennis Dolderman. “Nu was het drie kilometer hardlopen, en dan in het busje. Daar koel je weer af. En daarna stap je na drie kwartier weer in het donker het busje uit, en moet je weer opnieuw opstarten. Dus dat is wel pittig.” De hardlopers gaven de volgende groep telkens symbolisch het Vrijheidsvuur door. 

De groep van Dolderman wisselde dan wel af, maar de lopers hebben per persoon toch zo'n 26 kilometer afgelegd om het Vrijheidsvuur naar Dordrecht te brengen. Om 08:00 uur kwam de hele groep weer aan bij de thuishaven van de atletiekclub, de Reeweghal. Vanaf die locatie brachten zij de vlam naar het Merwesteinpark.

Herdenken en vieren 
Na het aansteken van het Bevrijdingsvuur is er nog een moment van herdenking. Muziekvereniging Jubal speelt terwijl de vijf vlaggen worden gehesen. Er wordt stilgestaan bij het moment van bevrijding. “Als je dan de vrijheid staat te vieren en het Wilhelmus hoort spelen, dan ga je terug in de tijd”, vertelt Peter van der Leer. 

Na deze plechtigheid arriveren de Gele Rijders. Dit korps van de Koninklijke Landmacht komt te paard het park inrijden. Er gaat een enthousiast geroezemoes door het publiek heen. De Gele Rijders zijn een imposante vertoning, met hun traditionele kledij en grote paarden. Daarbij trekken vier paarden een kanon het park in. 
Met twee harde kanonschoten is Bevrijdingsdag 2025 officieel van start gegaan. Daarmee is deze speciale editie van de herdenkingsceremonie voorbij. De rest van de dag zal de vrijheid in Dordrecht op vele plekken in de stad gevierd worden. Met name op het Statenplein zullen tot 23:00 uur vanavond verschillende artiesten optreden tijdens het Bevrijdingsmuziekfeest. 

Kijk hier de reportage over de start van Bevrijdingsdag 2025. 

Meest gelezen

Motorrijder knalt achterop auto en raakt zwaargewond

Corrado Francke | 1 mei 2025 10:17

Lees ook

Duurzaamheidskenners opgelet: hier kun je meedoen aan het Klimaatexamen

Wat weet jij over klimaatverandering? In Dordrecht kun je dit jaar op 15 mei in de Duurzaamheidsfabr...

Spuihavengarage kan in mei nog niet open

De Spuihavengarage blijft tot minstens juni nog gesloten. Het streven van de gemeente was om deze ga...

Ontdek de Papendrechtse parels via deze app van dorpsgenoten

Wie de mooiste verborgen plekjes en verhalen van de gemeente wilt ontdekken, kan vanaf nu de gratis ...

Minister lijkt niet gevoelig voor brandbrief Dordtse gemeenteraad

De stilte is voorbij, infrastructuurminister Barry Madlener heeft gereageerd op een brandbrief van ...

Zwijndrecht eert verzetskoerier Jeanne Berkelaar met eigen park

In Zwijndrecht werd in het afgelopen jaar één straat vernoemd. Bijzonder is het dus des te meer dat ...

Streek viert 80 jaar bevrijding met festivals, optochten en vuurwerk

De streek vierde volop feest tijdens Bevrijdingsdag. Talloze vrijheidsvuren, festivals, maaltijden e...