Dordrecht, Netherlands

Biesbosch perfecte plek voor visarenden om gezinnetje te starten

Een van de nesten Harm Blom
In de Biesbosch hebben alweer drie visarend-paren een nestje gebouwd. "Inmiddels hebben we al tien jaar broedparen hier, maar het is en blijft toch bijzonder”, aldus boswachter Harm Blom. De visarend trekt wel vaak door ons land heen, maar maakt het zelden zijn broedplek. Hier begint voorzichtig verandering in te komen, met de Biesbosch voorop.
Roxane Kroon | 25 april 2025 11:00 | Aangepast op 25 april 2025 10:30
Vorig jaar zijn er in heel Nederland maar vijf nesten gevonden. Jaarlijks worden er tussen de twee en vier van deze nesten in de Biesbosch gebouwd. Vanaf 2016 kunnen oplettende wandelaars al visarend-kuikentjes boven de paden spotten. Dit is uniek: “Je kunt de visarenden vanaf slechts 150 meter afstand bekijken. Dat kan bijna nergens anders in Nederland”, vertelt Blom. 

Internationale trekker(s) 
Visarenden vanuit verschillende Europese landen strijken neer in de Biesbosch om een nestje te bouwen. De broedvogels komen vaak uit Engeland of Duitsland. Dit begon met de arend 7TG, die Blom de “grondlegger van de populatie” noemt. Deze grondlegger heeft de afgelopen tien jaar goed huisgehouden: hij heeft inmiddels twintig jongen grootgebracht in de Biesbosch. Blom noemt deze visarend ook wel “de bekende man van de webcam”, aangezien miljoenen kijkers andere jaren de vogel via een geplaatste webcam volgden. Dit jaar zijn de arenden wat camereschuw: er is nog geen paar in beeld geweest.

Ook dit jaar is 7TG weer van de partij, met het vrouwtje waar hij vorig jaar ook een nestje mee bouwde. De nesten van hen en twee andere broedparen zijn af. Hier zijn de eerste vrouwtjes van de paren al druk aan het broeden. Er is ook een vierde paar dat veelbelovende zoektochten houdt, vertelt de boswachter: “Die zijn al twee weken aan het tobben met het vinden van de juiste boom”. Tot mei kunnen er nog nieuwe nesten verschijnen. 

Zo neemt het aantal broedende visarenden in de Biesbosch langzaam toe. Visarenden broeden graag in de omgeving waar ze geboren zijn, dus er komt ook nog een lichting terug. Dit kan wel nog even duren. Visarenden broeden pas tussen hun tiende en dertiende levensjaar. Daarbij overleeft per nestje van drie meestal maar een enkele de eerste twee jaar.  

Enthousiast ontvangst  
Boswachter Blom denkt dat de visarenden vanaf 2016 zijn komen broeden in de Biesbosch, omdat toen een aantal projecten rondom de rivier zijn uitgevoerd. “Er zijn toen enkele grote gebieden teruggegeven aan de rivier. Landbouwgebieden bijvoorbeeld. Hier zijn ondiepe wateren ontstaan waar je niet mag varen”, aldus Blom. Hierdoor is het rustig en is er veel makkelijk te bereiken vis. Een perfecte buurt voor een visarend om een gezinnetje te starten dus. 

Tijdens het broedseizoen worden soms paden afgesloten, of een kreekje. Toch wordt hier eigenlijk nooit over geklaagd bij bezoekers, vertelt de boswachter. “Het zal je misschien verbazen, maar iedereen heeft hier veel begrip voor. De mensen vinden het ook erg leuk dat de visarenden er zijn."

Inmiddels zijn er wel tienduizend bezoekers geweest die een kano in de Biesbosch huren om de visarenden te komen bewonderen.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...