Dordrecht, Netherlands

Bijna 100 verkeersdoden in Zuid-Holland in 2021, meeste van het land

Sirene van een politieauto. Jordy Nijenhuis
In 2021 zijn er in Zuid-Holland 94 verkeersdoden gevallen. Dat is opvallend, want de landelijke cijfers laten juist een daling zien. Sterker nog, het aantal mensen dat vorig jaar in het verkeer om het leven kwam is het laagste sinds 2015.
RTV Rijnmond | 13 april 2022 15:03 | Aangepast op 13 april 2022 15:03
Alleen in Gelderland en Zuid-Holland is het aantal verkeersdoden gestegen. In Noord-Holland is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers hetzelfde gebleven en in de andere provincies is het gedaald of zelfs gehalveerd.

In het hele land kwamen 582 mensen om het leven bij een verkeersongeluk. Dat zijn er 28 minder dan in 2020. Wel zijn er meer mensen op de motor of bromfiets omgekomen. Ook de e-bike zorgt voor slachtoffers: 80 om precies te zijn. Het aantal slachtoffers dat op de fiets (207) of in de auto (175) omkwam, is gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar nog steeds zijn verreweg de meeste verkeersdoden fietsers of bestuurders van personenauto's. Het aantal mensen dat in de auto om is gekomen is overigens wel het laagste aantal van de afgelopen twee decennia. De meeste fatale ongelukken ontstonden door een botsing met een rijdend voertuig.

Overheidscampagnes
Vergeleken met het jaar 2000 is het landelijke aantal verkeersdoden gehalveerd: in 2000 vielen er 1166 dodelijke slachtoffers in het verkeer, 861 mannen en 305 vrouwen. Ook in 2021 is het merendeel van de verkeersdoden man: 427 tegenover 155 vrouwen.

Het CBS zegt tegen de NOS dat de daling ten opzichte van vorig jaar mogelijk komt door de verminderde verkeersdrukte als gevolg van de coronamaatregelen. Ook campagnes van de overheid zouden kunnen hebben geholpen.

Lees ook

Ministerie kan meer doen om risico's vervoer gevaarlijke stoffen per spoor te beperken

Het blijft een heet hangijzer: het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in onze regio. Uit...

Peiling: VVD veruit de grootste in Zuid-Holland, fors verlies Forum voor Democratie

Als er nu verkiezingen voor de Provinciale Staten waren, dan haalt de VVD in Zuid-Holland de meeste ...

‘Verkeershelden’ met capes spreken automobilisten aan op veilig rijgedrag

Leerlingen van de basisschool Don Bosco hebben dinsdag, allemaal met een rode cape om hun schouders,...