Dordrecht, Netherlands

BN'er en Kamerleden bij druk 200ste protest tegen vervuiling door Chemours

De drukbezochte 'jubileumeditie' van het wekelijkse protest Corrado Francke
Omwonenden, politici én IC-arts Diederik Gommers: het was zaterdag flink druk bij het tweehonderdste 'emmertjesprotest' voor de poort van Chemours. Actievoerders protesteren er wekelijks omdat de fabriek PFAS uitstoot en loost in het milieu.
Corrado Francke | 3 februari 2024 17:05 | Aangepast op 3 februari 2024 17:05
"Hartstikke fijn dat jullie er met zo veel mensen zijn, ik had dat eigenlijk niet verwacht", begint actievoerder Joop Keesmaat het jubileumprotest. "Maar aan de andere kant: ze hebben het er wel naar gemaakt hierachter mij", wijst hij in de richting van de fabriek.

Ficq tóch niet aanwezig
De actie bestond uit verschillende speeches en ook las Keesmaat brieven voor van toxicoloog Jacob de Boer, hoogleraar Chiel Jonker en advocate Bénédicte Ficq, die er eigenlijk ook zou zijn maar toch verstek liet gaan vanwege 'een juridische spagaat. Iets meer afstand vindt zij gepaster, las Keesmaat voor.

Wie er wel was: IC-arts Gommers van het Erasmus MC in Rotterdam. De inwoner van Wijngaarden, hemelsbreed een paar kilometer boven Dordrecht, kwam als bezorgde inwoner naar de protestactie toe. "De eieren van mijn kippen zijn vervuild, een maand geleden heb ik bericht gekregen of ik per direct wilde stoppen met het eten van die eieren. Dan denk je: jemig jongens, er moet wel echt wat gebeuren."

'Ballen durven tonen'
Ook verschillende politici waren naar de poort van Chemours afgereisd. "Men moet ballen durven tonen om daadwerkelijk beslissingen te durven nemen. Onafbreekbare stoffen mogen niet in het systeem terecht komen", benadrukt Tweede Kamerlid Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA).
Lies van Aelst (Eerste Kamerlid van de SP): "Laat dit de laatste plek zijn waar Chemours haar vervuiling heeft kunnen brengen en laat het hier stoppen." Partij voor de Dieren-Kamerlid Ines Kostić wil formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB oproepen 'hun verantwoordelijkheid te nemen' in de Chemours-kwestie. "Zij zeggen voor burgers te staan, laat het dan ook zien en wacht niet tot er in Europa iets gebeurt."

'We delen hetzelfde doel'
Chemours zelf laat in een reactie op het protest weten dat het bedrijf en de actievoerders 'hetzelfde doel delen om de emissies te verbinderen', maar laat wel weten dat het tijd kost voordat dit technologisch haalbaar is. "We blijven werken aan het verminderen van emissies en hebben positieve resultaten behaald: een vermindering van meer dan 99% van de emissie van HFPO-DA (hulpstof in de GenX-technologie) en van meer dan 80% van de emissie van andere gefluoreerde stoffen, waarbij het volgende doel is om de laatstgenoemde ook met 99% te verminderen."

"Intussen richten we ons op de verantwoorde productie van materialen die een essentiële rol spelen in onze samenleving: in medische toepassingen, de productie van computerchips en elektronica, bij de opwekking van groene energie, en op vele andere manieren."

Protest gaat door
De actievoerders zijn hoe dan ook van plan om door te gaan met de wekelijkse protesten tot de fabriek volledig stopt met vervuilen. De maatregelen die het bedrijf tot nu toe nam om schoner te worden, zijn onvoldoende voor de actiegroep. Volgende week zaterdag staan ze er voor de 201ste keer.
Ook jeugdige actievoerders kwamen op het 'emmertjesprotest' af Corrado Francke

Lees meer over:

Chemours|

Lees ook

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Burenraad DuPont en Chemours heft zichzelf op

De Burenraad van DuPont en Chemours in Dordrecht heeft besloten zichzelf op te heffen. De leden hebb...

Deze zomer weer zwemmen in de Merwelanden? ‘Dat hopen we van harte’

Een massa-aangifte, meerdere rechtszaken en voor honderdduizenden euro's aan dreigende boetes. Chemi...