Dordrecht, Netherlands

Buddingh' prijs winnaars treden op in Kunstmin

Bijna alle winnaars van de Buddingh' prijs treden op zaterdag 24 november in schouwburg Kunstmin in Dordrecht op.
Fokko van der Straaten | 30 september 2018 16:00 | Aangepast op 30 september 2018 16:00
Zo wordt de stad dan een dichtersstad via een dichters marathon, precies 33 jaar na het overlijden van de Dordtse ere-burger Kees Buddingh'. Het Buddingh' genootschap maakte dit zondag 30 september bekend tijdens de presentatie van de strip Spekkie en Blekkie in boekvorm in teekengenootschap Pictura.

C.Buddingh' (tekst) en Otto Dicke (illustraties) schreven het verhaal in 32 afleveringen tussen 1955 en 1965 voor vier dagbladen.

Joke Snijders, bestuurslid van het Buddingh' genootschap, gaf in Pictura aan dat van de dertig winnaars van de Buddingh' prijs er nog 27 in leven zijn. ,,Daarvan hebben 26 mensen hun komst naar Dordrecht op 24 november bevestigd! Een gemeleerd gezelschap met voor iedere luisteraar wat wils. Onder andere Anna Enquist, Elma van Haren, Herman Leenders, Joke van Leeuwen, Mischa Andriessen en de winnaar van 2018, Radna Fabisa zullen 24 november naar Dordt komen. We zijn blij als Buddingh' genootschap dat Schouwburg Kunstmin de dag wil dragen en voor een bijzonder en creatief programma zorgt. We ondersteunen dit unieke evenement van harte en we hopen dat veel mensen 24 november alvast in hun agenda noteren. Kunstmin laat zo weer zien midden in onze samenleving te staan en een bezoek meer dan waard te zijn."

Kunstmin maakt de komende weken een totaal programma bekend voor 24 november. De kapstok voor het evenement staat in een historie van dertig jaar poëzie en wat de tijd met de taal heeft gedaan in al die jaren.

De Buddingh' prijs is vanaf 1988 verbonden aan het dichtersfestival in Rotterdam dat onder de naam Poetry Internationaal internationale bekendheid geniet. Buddingh' behoorde vijftien jaar lang tot de organisatoren van deze jaarlijkse poëziemanifestatie.

Het Buddingh' genootschap - met Hans Berrevoets (voorzitter), Wim Huijser (biograaf) en Joke Snijders als bestuursleden - is blij dat de echte Dordtse dichter nog zoveel in zijn stad in beweging kan brengen. ,,Hij is een van de vier zonen van Dordrecht die 1918 als geboortejaar delen, maar nog volledig van deze tijd. Dat blijkt wel uit de belangstelling voor het stripboek Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie", aldus biograaf Wim Huijser. Hij overhandigde de eerste exemplaren van de heruitgave van Spekkie en Blekkie aan de families Dicke en Buddingh'.

Het volgende grote evenement rond Buddingh' werd direct na de presentatie van Spekkie en Blekkie gelanceerd. Voorzitter Hans Berrevoets vindt het mooi dat in Dordrecht als gastvrije stad rond vierhonderd Dordtse Synode ook het verhaal van Dordtenaren kan doorklinken, zoals dat van ereburger Buddingh'. ,,Het besluit in 1618-1619 in Dordrecht om de bijbel in het Nederlands van toen te gaan vertalen leverde uiteindelijke de Statenbijbel op en een taal, die in het land kon worden gedeeld. Buddingh' heeft op zijn eigen manier de taal vorm gegeven als dichter en schrijver. Het feit dat zijn naam vanaf 1988 is verbonden aan een prijs om debuterende dichters te stimuleren, past geheel bij hoe we hem kunnen blijven herinneren. Het is prachtig dat op 24 november zoveel dichters naar Dordrecht willen komen".

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse cadeaubon opsteker voor lokale ondernemers

Er zijn natuurlijk al tal van cadeaubonnen, maar eentje die specifiek in te leveren is in onze eigen...

Muzikale kerst op RTV Dordrecht

Het afgelopen jaar kende voor Dordrecht veel hoogtepunten op muzikaal gebied. Een deel daarvan zal d...

Omikron-variant in Nederland dominant, aantal besmettingen in Dordt daalt

Voor het eerst sinds lange tijd hebben minder dan 500 Dordtenaren in een week tijd te horen gekregen...

Supporters FC Dordrecht sluiten 2021 af met oliebollen: 'Veel verloren, maar je blijft achter je club staan'

Sportief gezien was het voor FC Dordrecht een jaar om snel te vergeten. Al hadden fans van de club h...

Vuurwerkhandelaren boos vanwege afgelopen vuurwerkverbod

De jaarwisseling is gelukkig zonder grote incidenten verlopen. Dat meldt burgemeester Wouter Kollf o...