Dordrecht, Netherlands

Buddingh' prijs winnaars treden op in Kunstmin

Bijna alle winnaars van de Buddingh' prijs treden op zaterdag 24 november in schouwburg Kunstmin in Dordrecht op.
Fokko van der Straaten | 30 september 2018 16:00 | Aangepast op 30 september 2018 16:00
Zo wordt de stad dan een dichtersstad via een dichters marathon, precies 33 jaar na het overlijden van de Dordtse ere-burger Kees Buddingh'. Het Buddingh' genootschap maakte dit zondag 30 september bekend tijdens de presentatie van de strip Spekkie en Blekkie in boekvorm in teekengenootschap Pictura.

C.Buddingh' (tekst) en Otto Dicke (illustraties) schreven het verhaal in 32 afleveringen tussen 1955 en 1965 voor vier dagbladen.

Joke Snijders, bestuurslid van het Buddingh' genootschap, gaf in Pictura aan dat van de dertig winnaars van de Buddingh' prijs er nog 27 in leven zijn. ,,Daarvan hebben 26 mensen hun komst naar Dordrecht op 24 november bevestigd! Een gemeleerd gezelschap met voor iedere luisteraar wat wils. Onder andere Anna Enquist, Elma van Haren, Herman Leenders, Joke van Leeuwen, Mischa Andriessen en de winnaar van 2018, Radna Fabisa zullen 24 november naar Dordt komen. We zijn blij als Buddingh' genootschap dat Schouwburg Kunstmin de dag wil dragen en voor een bijzonder en creatief programma zorgt. We ondersteunen dit unieke evenement van harte en we hopen dat veel mensen 24 november alvast in hun agenda noteren. Kunstmin laat zo weer zien midden in onze samenleving te staan en een bezoek meer dan waard te zijn."

Kunstmin maakt de komende weken een totaal programma bekend voor 24 november. De kapstok voor het evenement staat in een historie van dertig jaar poëzie en wat de tijd met de taal heeft gedaan in al die jaren.

De Buddingh' prijs is vanaf 1988 verbonden aan het dichtersfestival in Rotterdam dat onder de naam Poetry Internationaal internationale bekendheid geniet. Buddingh' behoorde vijftien jaar lang tot de organisatoren van deze jaarlijkse poëziemanifestatie.

Het Buddingh' genootschap - met Hans Berrevoets (voorzitter), Wim Huijser (biograaf) en Joke Snijders als bestuursleden - is blij dat de echte Dordtse dichter nog zoveel in zijn stad in beweging kan brengen. ,,Hij is een van de vier zonen van Dordrecht die 1918 als geboortejaar delen, maar nog volledig van deze tijd. Dat blijkt wel uit de belangstelling voor het stripboek Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie", aldus biograaf Wim Huijser. Hij overhandigde de eerste exemplaren van de heruitgave van Spekkie en Blekkie aan de families Dicke en Buddingh'.

Het volgende grote evenement rond Buddingh' werd direct na de presentatie van Spekkie en Blekkie gelanceerd. Voorzitter Hans Berrevoets vindt het mooi dat in Dordrecht als gastvrije stad rond vierhonderd Dordtse Synode ook het verhaal van Dordtenaren kan doorklinken, zoals dat van ereburger Buddingh'. ,,Het besluit in 1618-1619 in Dordrecht om de bijbel in het Nederlands van toen te gaan vertalen leverde uiteindelijke de Statenbijbel op en een taal, die in het land kon worden gedeeld. Buddingh' heeft op zijn eigen manier de taal vorm gegeven als dichter en schrijver. Het feit dat zijn naam vanaf 1988 is verbonden aan een prijs om debuterende dichters te stimuleren, past geheel bij hoe we hem kunnen blijven herinneren. Het is prachtig dat op 24 november zoveel dichters naar Dordrecht willen komen".

Lees ook

John en Harrie doneren duizenden kaarten en atlassen aan Leidse Universiteit

De collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) wordt flink uitgebreid. Een verzameling ...

Talkshow door studenten in duurzaamheidsfabriek: ‘Ik wil ze een stem geven'

Studenten van Da Vinci en Yuverta hebben vrijdag een talkshow gehouden in de duurzaamheidsfabriek. T...

Aandacht voor hulpverleners, jongeren en coronapatiënten in kerstboodschap Kolff: ‘Ik denk aan jullie’

“We zijn allemaal mensen, niet elkaars vijand.” Burgemeester Wouter Kolff wil in een kersttoespr...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Regio blikt terug op 2021 in programma ‘Lokaal’

Onder leiding van Rijnmond-presentator Ruud de Boer kijken de lokale omroepen samen met de regionale...