Dordrecht, Netherlands

Burgemeester sluit woning vanwege illegale sekswerkers

Burgemeester Wouter Kolff heeft een woning aan de Aalscholverstraat voor de duur van drie maanden gesloten. In de woning zijn, na meerdere controles, vier sekswerkers aangetroffen die werkten zonder benodigde vergunning.
Stephanie Roggekamp | 31 maart 2022 15:30 | Aangepast op 31 maart 2022 15:30
Aan de hand van een tip via Meld Misdaad Anoniem deed de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van de politie onderzoek. Tijdens de eerste controle zijn twee sekswerkers in de woning aangetroffen en op een later moment twee anderen. De woning was volledig ingericht als seksbedrijf zonder dat hiervoor een vergunning was verleend. Dit is in strijd met de algemene plaatselijke verordening en op de betreffende locatie ook met het bestemmingsplan.

Sluiting
De woning is op last van de burgemeester voor de duur van drie maanden gesloten. De burgemeester wil met het sluiten van de woning de openbare orde herstellen en een signaal afgeven dat dit niet wordt getolereerd. De huurder is volgens de gemeente over de sluiting geïnformeerd en heeft de woning inmiddels verlaten. Woonbron is de eigenaar van de woning een heeft medewerking verleend aan de sluiting van de woning.

Burgemeester Kolff: 'Helaas doet niet iedereen dit werk vrijwillig en is er soms sprake van dwang om iemand uit te buiten. Ook klanten hebben hierin een verantwoordelijkheid. Zij kunnen helpen een uitbuitingssituatie te doorbreken, deze te herkennen, te stoppen bij een verdachte situatie en er melding bij de politie van te doen.'

Signalen
Sekswerk is een legaal beroep, maar er zijn ook illegale vormen. Denk daarbij aan onvergunde sekswerk, seks met minderjarige, of bij uitbuiting. “Werken in onvergunde seksbedrijven kent risico's en maakt sekswerkers kwetsbaar voor geweld en misstanden”, zo vertelt de gemeente.

Een pand waarin mogelijk een illegale vorm plaatsvindt kan worden herkend door vaak wisselende personen – voornamelijk vrouwen – die slechts enkele dagen verblijven. Maar ook door een grote aanloop van voornamelijk mannen voor een kort bezoek of het veroorzaken van geluidsoverlast.

Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten van sekswerkers strafbaar als er een dienst wordt afgenomen van een sekswerker en weet of ernstig reden heeft te vermoeden dat er sprake is van dwang. Als een klant het direct meldt bij de politie en stopt is de klant niet strafbaar.