Dordrecht, Netherlands

Charlotte (23) geniet van haar werk als lifeguard tijdens deze hete dagen

Het is meer dan alleen staan en toekijken RTV Dordrecht
Een bezoek aan het zwembad als het bloedheet is, kan natuurlijk niet uitblijven. Ook het Wantijbad maakt zich klaar. Er zijn bijvoorbeeld maar 700 badgasten tegelijk welkom. Het is anders ook echt niet te doen, volgens lifeguard Charlotte van der Hoek. "Je moet de veiligheid kunnen waarborgen."
Alexander Eleveld | 19 juli 2022 11:21 | Aangepast op 19 juli 2022 11:21
Maar, wat houdt het beroep badmeester of -juf eigenlijk in? En is dat wel een beetje vol te houden; onder de hete zon toekijken hoe anderen lekker aan het afkoelen zijn? "Een genot om hier te mogen staan."
Als het buitenbad om 10:00 uur open gaat dan zijn de chloorwaardes voor het ondiepe bad nog niet optimaal. Het bad moet dus nog even dichtblijven en over een uurtje moet Charlotte opnieuw meten. "Anders komen mensen met zulke rode ogen uit het water." Voor het zesde seizoen op rij werkt Charlotte voor het Wantijbad. Ze is 23 en het is voor haar seizoenswerk. Buiten de zomervakantie om werkt ze namelijk als gymdocent.
Charlotte (23) schept water uit het bad om te meten RTV Dordrecht
Bij optimale waardes kan het bad open RTV Dordrecht
Charlotte: "Ik zie het niet echt als werk. Er zijn zoveel mensen die gezellig een praatje komen maken. Het is meer een bezigheid dan echt werk." Wel denkt ze dat veel mensen het werk onderschatten: "We staan niet alleen een beetje toe te kijken. We maken vrij lange dagen, soms in de brandende zon, en het vraagt wel veel."

En je moet niet alleen de veiligheid in het water kunnen waarborgen: "Ook aan de kant. Als een kleintje bijvoorbeeld zijn of haar ouders ontglipt, dan moet je wel net op tijd even je arm ervoor kunnen steken zodat ze er niet in springen", vertelt ze. Het komt gelukkig niet vaak voor dat een lifeguard in het water moet springen. "De laatste keer is denk ik drie of vier seizoenen geleden. Een jongen ging van de glijbaan af, maar hij bleek nog geen zwemdiploma te hebben. Godzijdank was er uiteindelijk niks aan de hand, maar je moet het daarna toch wel even laten bezinken."
Al zes seizoenen werkt Charlotte voor het Wantijbad RTV Dordrecht
Maximaal 700 badgasten tegelijk tijdens hete dagen RTV Dordrecht
Noodgedwongen moest het Wantijbad aan het begin dit seizoen soms de deuren dichthouden. Niet leuk, maar de personeelstekorten troffen ook dit buitenbad. Deels kunnen de roosters nu rondgemaakt worden door de hulp van studenten die nu vrij zijn, maar er kunnen er altijd meer bij: "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Als je nog een leuke zomerbaan zoekt. Je bent van harte welkom."

Wat moet je dan eigenlijk allemaal kunnen? Charlotte: "Zwemmen natuurlijk. Een EHBO-diploma en het liefst een lifeguard diploma. Vantevoren nemen we ook een zwemtest af. Dat houdt in dat je 200 meter moet kunnen zwemmen in 5 minuten en een pop van de bodem moet kunnen duiken."
"Er zijn zoveel mensen die gezellig een praatje komen maken" RTV Dordrecht
"Beste badgasten" RTV Dordrecht
Rond 11:00, als de waardes eindelijk goed genoeg zijn, kan Charlotte omroepen dat ook het ondiepe bad nu open is. Tot vreugde van vele kinderen die er nu gelijk inplonzen. Het team lifeguards van vandaag moet zich nu verspreiden over het hele bad. Charlotte zorgt ervoor dat er genoeg gerouleerd wordt. Ook dat iedereen genoeg drinkt en zich insmeert. "En je kan af en toe echt wel even in het water springen om af te koelen."

Kortom; het is gewoon gezellig: "Je werkt met allemaal jonge mensen met allemaal het zelfde doel. Als vanavond het bad dichtgaat is dan gaan we gewoon gezellig naar Brand Parkies hier in de buurt."

Lees meer over:

Hitte|Lifeguard|Wantijbad|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Niet zwemmen maar kunst kijken bij expositie POP-UP Wantij

Het zwemseizoen is voorbij, maar dat betekent niet dat het deze zaterdag stil was bij het wantijbad,...

Zwembaden dicht, dus zoeken Dordtenaren verkoeling elders

Het was ook woensdag weer een warme dag in Dordrecht. Veel Dordtenaren deden dan ook een poging om d...

Dordtenaar (20) bestraft voor diefstal en vernieling: 'Ik wil mijn leven fixen'

Inbreken in het Wantijbad, een autodeur vernielen en wraps stelen uit een supermarkt: een 20-jarige ...

Zwem- en waterpolovereniging MNC krijgt Koninklijke Erepenning

Zwem- en waterpolovereniging MNC bestaat 100 jaar en dat werd afgelopen zaterdag uitgebreid gevierd ...

Honden mogen weer komen zwemmen in het Wantijbad

Inmiddels traditiegetrouw kunnen honden het buitenzwemseizoen weer afsluiten in het Wantijbad. Zonda...

Hulp aan ouderen die door leeftijd gevaarlijke hitte niet voelen

De Dordtse straten zijn door de hitte uitgestorven, maar toch zitten er ouderen in het park in Sterr...