Dordrecht, Netherlands

Cor maakt al veertig jaar radio vanuit zijn huiskamerstudio in Oud-Krispijn

Cor Hitzerd is al veertig jaar als radiopiraat te horen in regio Drechtsteden op zijn zender Radio Atlantica. Iedere zondag weer maakt Cor vanuit zijn woonkamer een radio-uitzending van ‘s ochtends vroeg tot in de avonduren, waarin Nederlandstalige muziek de boventoon voert. Na 38 jaar ontving Cor een vergunning en sinds twee jaar gaat hij als legale radiopiraat door het leven.
Redactie RTV Dordrecht | 17 november 2023 14:45 | Aangepast op 17 november 2023 14:45
Het begon allemaal in 1982. Cor groeide op bij zijn opa en oma en via een oom kwam hij in aanraking met ‘geheime’ zenders. Deze piratenzenders wekten de interesse van de jonge Cor: “Ik hoorde muziek in verstaanbare taal en dat was ik niet gewend.” Toen Cor eens mocht komen kijken bij een piratenzender was hij verkocht.

Vanaf zijn zestiende, Cor is nu 55, heeft hij altijd een eigen piratenzender gehad. In het begin werd hij hard aangepakt door de wet. Zo stonden er in zijn eerste jaar als radiopiraat ooit een paar agenten in zijn kamer die zijn apparatuur meenamen. Sindsdien is de zender van Cor naar eigen zeggen al 24 (!) keer uit de lucht gehaald. Nu is hij legaal bezig op de middengolf, maar blijft het karakter van zijn radiostation Radio Atlantica behouden: Nederlandstalige muziek van regionaal talent.

Ondanks dat Cor nu een vergunning heeft, draait hij nog precies op dezelfde manier zoals hij dat altijd heeft gedaan. Cor blijft ook het gevoel houden dat hij op een geheime zender te horen is. “Ik zeg dan ook altijd op de radio: luisteraars, u bent verbonden met de legale piraat.”

Muziek met een Nederlands karakter
Cor vindt het jammer dat het regionale talent op bijna geen enkele radiozender meer te horen is. “Die mensen verdienen het ook om een plekje in de media en bekendheid te krijgen.” Cor heeft in ieder geval nog keuze genoeg, in zijn studio heeft hij zo’n 7.000 plaatjes staan en daarnaast staan er nog eens 50.000 nummers op zijn computer.

Op zijn geliefde radiozender wordt voornamelijk Nederlandstalige muziek gedraaid en de artiesten komen uit alle hoeken van het land. Één van de pareltjes uit deze regio zit ver weggestopt in het uitgebreide archief van Hitzerd. Hij tovert na even zoeken Oh, Oh, Oh, Danielle van Les Rie-jo’s tevoorschijn. “Ze komen uit s’Gravendeel” vertelt Cor zijn luisteraars. Toch is er ook ruimte voor Engelstalige muziek, maar dan wel gemaakt door artiesten van Nederlandse bodem.

Luisteraars op één
Na veertig jaar radiomaken wil Cor nog lang niet aan denken aan stoppen. “Ik blijf doorgaan totdat ik niet meer kan.” Over de populariteit van Radio Atlantica heeft Cor in ieder geval niets te klagen. Elke zondag krijgt de legale radiopiraat nog zo’n driehonderd reacties binnen van zijn luisteraars. “Ik zeg altijd: Radio Atlantica kan niet zo groot zijn en zo mooi wegdraaien zonder mijn fans.”

Radio Altantica is te beluisteren via www.atlanticaam.nl. Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte met deze legale ‘radiopiraat’:

Lees meer over:

muziek|oud-krispijn|radio|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...

Zaterdagmiddag LIVE nu ook op Drechtstad FM

Luisteraars van Drechtstad FM, de radio-tak van RTV Dordrecht, kunnen vanaf aanstaande zaterdag 2 ma...

Lokale solomuziekanten gaan de strijd aan in tiende Solisten Concours

Voor talentvolle amateurmuzikanten uit de Drechtsteden staat zaterdag 10 februari wellicht dikgedruk...

Zaterdag concert Jaap Mol op TV Dordrecht

Ook dit weekend is er weer een bijzonder concert te zien op TV Dordrecht, een optreden van Jaap Mol ...

Zaterdag: concert Nieuw-Zeelandse 'Ed Sheeran' op TV Dordrecht

Dit weekend herhalen we op TV Dordrecht een bijzonder concert, een optreden van de Nieuw-Zeelandse m...

Zaterdag in Studio de Witt: Dordrecht Pride, Frits Baarda overleden en Chemours

In Studio De Witt komen deze zaterdag weer allerlei onderwerpen aan bod. Het radioprogramma van pres...