De onderscheiding van De Ertepeller is in Papendrecht niet onopgemerkt gebleven, vertelt chef Arjan Kuipers, die samen met gastheer Mark van den Berg de Papendrechtse horecazaak runt. “Ik word overal door mensen aangesproken, zelfs in de supermarkt en bij het tankstation.” Van den Berg vult aan: “Mijn telefoon is echt ontploft met appjes toen het nieuws naar buiten kwam.”
'We hebben meteen een toast uitgebracht'
In september kreeg Kuipers te horen dat ze met hun bistro een Bib Gourmand hebben binnengesleept. "Ik stond op het punt om te vertrekken naar een afspraak in het noorden van het land, toen ik plotseling een bericht kreeg van iemand die mij feliciteerde met de onderscheiding. Dat was natuurlijk een fantastisch moment. Het is heel bijzonder om zoiets te krijgen, zeker in je eigen dorp.”
Want zowel Kuipers als Van den Berg zijn geboren en getogen Papendrechters. “We hebben meteen een kleine toast met het personeel uitgebracht om het te vieren”, zegt Kuipers.
Toch was het krijgen van de onderscheiding volgens de mannen niet hun grootste doel. “Ons doel is om elke gast een goede beleving te geven en ervoor te zorgen dat ze met veel plezier weer de deur uitlopen. Maar die waardering vanuit Michelin is natuurlijk hartstikke uniek en fijn”, aldus een trotse Kuipers. De Bib Gourmand krijg je niet zomaar. Alleen restaurants met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit komen ervoor in aanmerking.
Geuzenaam
Bistro De Ertepeller, die zich aan de Papendrechtse Slobbenberg bevindt, opende zo’n negen jaar geleden voor het eerst haar deuren. Begin dit jaar werd de zaak verbouwd. Hoe zijn Van den Berg en Kuipers eigenlijk op de naam Ertepeller gekomen? “Ertepeller verwijst naar de geuzennaam van Papendrecht”, legt Kuipers uit. Veel dorpsgenoten verbouwden, pelden en verkochten in de tijd van Napoleon erwten.
De keuken van De Ertepeller is gebaseerd op de Franse gastronomie. “We gebruiken klassieke Franse kooktechnieken. Zelf kom ik uit een scheepvaartfamilie en daardoor heb ik veel van de wereld gezien. De smaken die ik allemaal heb geproefd, probeer ik te verwerken in onze gerechten binnen die Franse kookkunst”, zegt Kuipers.
Een Michelin-sterDe Bib Gourmand is één van de onderscheidingen van Michelin, maar ambiëren ze in Papendrecht ook een Michelin-ster? "We breiden De Ertepeller steeds verder uit. De bistro is weer open. We hebben nog wel wat ambities, en de doelen daarna gaan jullie vanzelf wel zien", besluit Kuipers.
Bekijk hieronder de reportage die wij over bistro De Ertepeller maakten: