Dordrecht, Netherlands

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activiteiten, personen en gebeurtenissen die in de stad plaatsvinden. Deze keer aandacht voor Wereld Armoededag en de Cultuurnacht.
Marjolein Vos | 19 oktober 2023 14:00 | Aangepast op 19 oktober 2023 13:34
Dit weekend stond Dordrecht in het teken van de Cultuurnacht. Een keer per jaar openen culturele instellingen hun deuren na zonsondergang om zo de bezoekers op een andere manier kennis te laten maken met het diverse aanbod. In het TV Dordrecht Nieuws was aan het begin van de week al een impressie van de Cultuurnacht te zien, met onder meer een bezoek aan Huis van Gijn en het Dordts Patriciërshuis. Maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer in de nachtelijke uren. Verslaggeefster Annelot Bezemer ging op pad en kwam onder meer uit bij het Dordrecht Museum. Daar stond alles in het teken van de liefde. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling (Kiss My Soul) waar dit thema centraal staat, was ook originele All You Need Is Love-caravan in de tuin geparkeerd. Om te speeddaten, maar dan met kunstwerken.

Naast een bezoek naar verschillende culturele instellingen maakten we ook een rondje langs de diverse optredens. Van heavy metal in de Kunstkerk tot een brassband op straat. En wie zelf de behoefte had om mee te zingen, kon terecht in De Munt, waar een karaoke-avond was georganiseerd. Annelot sloot de nacht af met een bezoek aan het Energiehuis, waar ze zich onderdompelde in een zee van lichtjes.

Geen woning
Een meer serieus thema staat centraal in het andere onderwerp dat deze week in Eilandleven aan bod komt: armoede. Afgelopen dinsdag was het Wereld Armoededag en in Dordrecht werd daar uitgebreid bij stilgestaan. In de grote zaal van Schouwburg Kunstmin kwamen zo'n 300 bezoekers af op een door Platform tegen Armoede Drechtsteden georganiseerde avond, waar vooral veel aandacht was voor de woningnood. Doel van de avond was het uitwisselen van ervaringen en een lijst met creatieve oplossingen voor de krappe markt te overhandigen aan wethouder Heijkoop, in de hoop zo een kleine bijdrage te leveren aan een steeds groter wordend probleem.

Lees ook: Grote zaal van Kunstmin op dag van Armoede in het teken van woningnood

Eilandleven, met deze week dus aandacht voor Wereld Armoededag en de Cultuurnacht is donderdag te zien vanaf 18.00 uur na het Nieuws en wordt ieder uur herhaald.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...