Dordrecht, Netherlands

Grote zaal van Kunstmin op dag van Armoede in het teken van woningnood

Op 17 oktober was het Wereld Armoededag. Op die dag organiseert Platform tegen Armoede Drechtsteden traditiegetrouw een speciale avond, waarbij er ideeën worden opgehaald om armoede tegen te gaan. Dit jaar stond die in het teken van woonarmoede.
Trevyn van Houwelingen | 18 oktober 2023 16:43 | Aangepast op 18 oktober 2023 16:43
Werd de avond vorig jaar nog gehouden in de kleine zaal van Schouwburg Kunstmin, dit jaar was daar met een opkomst van driehonderd mensen geen plek meer. Dus week men uit naar de grote zaal. Die grote opkomst is hoogstwaarschijnlijk vanwege de precaire situatie op de Dordtse woningmarkt, waar het aantal woningzoekenden nog altijd velen malen hoger is dan het aantal beschikbare woningen.

Ideeën
Platform tegen Armoede Drechtsteden werkt voor de organisatie samen met de gemeente Dordrecht en Via Cultura. Samen maakten zij in aanloop naar de avond al talkshows, indringende portretten van dak- en thuislozen en haalden ze ideeën op onder de Dordtse bevolking. Vooral dat laatste is belangrijk voor het oplossen van gecompliceerde problemen zoals die zich voordoen op de Dordtse woningmarkt.

Het Platform tegen Armoede, dat eigenlijk een samenwerkingsverband is van een groot aantal maatschappelijke organisaties in de regio, verzamelde voor deze avond een lijst met creatieve oplossingen voor het woonprobleem. Die lijst werd aan het eind van de avond overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Peter Heijkoop. Van de lijst van vorig jaar zijn inmiddels een aantal ideeën uitgevoerd als beleid, de hoop van het Platform is dat dat nu weer het geval zal zijn.

Ervaringsdeskundige
Corine de Graaf raakte door een scheiding haar huis kwijt en verhuist met haar twee kinderen van tijdelijk verblijf bij vrienden naar tijdelijk verblijf. Eind oktober dreigt ze weer te moeten verhuizen, maar voorrang voor een sociale huurwoning krijgt ze niet. “Als ik urgentie wil moet ik online invullen wat mijn huidige woonsituatie is. Als ik dan aangeef dat ik geen huis heb kom ik niet in aanmerking, maar als ik aangeef dat ik tijdelijk een huurwoning heb dan kom ik er wel door. Dus moet ik dan gaan liegen zodat ik en mijn twee kinderen voor urgentie in aanmerking komen?”
Voor belangstellenden was er in de foyer van Kunstmin eerst een uur met gratis eten en drinken. RTV Dordrecht
De situatie van Corine staat niet op zichzelf. Het zijn de getroffenen die creatief moeten denken om een dak boven het hoofd te houden, en juist daar speelt het Platform tegen Armoede met het programma in Kunstmin op in.

Voorzitter Riet Duykers legt uit: “ We hebben talkshows gemaakt met Via Cultura. Daar kwamen allerlei mensen in voor die dakloos zijn. Van hen hebben wij een lijst van aanbevelingen, met hele creatieve oplossingen, voor de wethouder. Die hebben we samengevoegd met een aantal andere aanbevelingen van Dordtenaren.”

Reactie
Wethouder Heijkoop was aanwezig om de lijst aanbevelingen in ontvangst te nemen en vertelt aan onze verslaggever dat de indringende video’s en roepen om hulp hem niet koud laten. Toch kan hij als wethouder niet ingaan op specifieke gevallen: “Ik krijg elke dag mailtjes, berichtjes, via allerlei kanalen, met heel veel schrijnende verhalen. Soms breekt mijn hart over wat ik aan tafel krijg.”

De politicus vervolgt: “Tegelijkertijd zijn er veel meer woningzoekenden dan dat er huizen beschikbaar zijn, dus dat vraagt van ons als overheid een zo rechtvaardig mogelijk beleid. Niet dat als je in de krant staat meteen een huis krijgt, maar in moeilijkere omstandigheden geen huis krijgt omdat je niet in de publiciteit staat. De verhalen raken me, maar tegelijk kunnen we geen ijzer met handen breken."

Bekijk hieronder een korte reportage die RTV Dordrecht maakte over Wereld Armoededag. Donderdag na het RTV Dordrecht nieuws van 18.00 wordt ook een langere versie van de reportage uitgezonden, uiteraard op dezelfde zender.

Meest gelezen

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Lees ook

Schouwburg Kunstmin wil meer jongeren trekken door samenwerking met Gouda en Leiden

De drie cultuur-wethouders van gemeente Dordrecht, Gouda en Leiden én de drie theaterdirecteuren heb...

Op muzikale expeditie tijdens festival Wanderlust

Bibelot en Schouwburg Kunstmin organiseren op zaterdag 13 januari een nieuwe editie van hun muziekfe...

Dordtse culturele en maatschappelijke organisaties uitgesproken over verkiezingsuitslag

De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen houdt Nederland nog altijd in zijn greep. RTV Dordrecht ...

Deze week in Eilandleven: een terugblik op Wereld Armoededag en de Cultuurnacht

In ons programma Eilandleven zetten we iedere week de spotlight op culturele, kunstzinnige activitei...

FC Dordrecht vindt met Kunstmin nieuwe culturele partner Energiek Dordt

FC Dordrecht en Kunstmin slaan de handen inéén. Schouwburg Kunstmin gaat samen met de voetbalclub op...

Heijkoop niet beschikbaar als CDA-lijsttrekker: ‘Goed naar mijn zin in Dordrecht’

Peter Heijkoop wordt niet de nieuwe lijsttrekker voor het CDA. Dat zegt de Dordtse wethouder donderd...