Dordrecht, Netherlands

Dordtse Henriët in actie voor overstroomde Sloveense camping: ‘Er is veel schade’

De Dordtse Henriët Zwaan startte afgelopen weekend een inzamelactie voor een overstroomde outdoor winkel bij haar geliefde camping in Slovenië. De teller staat inmiddels op bijna 2000 euro en het doel is om 10.000 euro op te halen. Henriët en haar man vertrekken aanstaande vrijdag vanuit Italië naar Slovenië om te helpen met het herstel van de winkel en camping.
Corrado Francke | Erik van Krimpen | 10 augustus 2023 10:23 | Aangepast op 10 augustus 2023 10:23
De 52-jarige Dordtenaar en haar man vertrokken donderdag 5 augustus uit Nederland met de camper om voor het 15e jaar naar camping Menina af te reizen. Tijdens een tussenstop in Oostenrijk komt het slechte nieuws op vrijdagochtend binnen via een neef die ter plekke is. Door noodweer stroomt de camping volledig over.

Vier uur in een boom
De campingeigenaar zorgt ervoor dat al zijn gasten een veilig onderkomen vinden door ze te evacueren. Zelf zit hij zo’n vier uur in een boom voor hij met een helikopter wordt gered. De ravage is op camping is groot. “Sommige caravans zijn niet teruggevonden en sommige caravans staan een kilometer verderop”, zegt Henriët tijdens een videogesprek met RTV Dordrecht.

Ook de outdoorwinkel White Rabbit bij de camping wordt getroffen door de overstroming. Vanuit de winkel werden veel outdoor activiteiten georganiseerd zoals fietsen, raften en hiken. Het water komt tot wel anderhalve meter hoog in de winkel te staan die vol staat met mountainbikes, elektrische fietsen en kleding zoals skischoenen, die er stonden opgeslagen voor de winter. “Er is heel veel schade en ze zijn overal voor verzekerd, behalve voor zo’n natuurramp”, aldus Henriët.

'Voelt als thuiskomen'
In de loop der jaren raken Henriët en haar man bevriend met de eigenaren van de camping en outdoor winkel. Zo bezoekt de campingeigenaar het stel in Dordrecht en reizen ze ook in de winter af naar Slovenië. “Wij komen daar al 15 jaar en het voelt gewoon altijd een beetje als thuiskomen.”

Het had het jubileumjaar moeten worden voor de Dordtenaren en er zou een feest worden georganiseerd, maar dat liep anders. Momenteel zitten Henriët en haar man in Italië. Met nog twee weken vakantie voor de boeg vertrekken zij vrijdag weer naar hun geliefde camping om te helpen met het herstel. “We hebben gehoord dat de weg weer goed begaanbaar is en we hopen hulp en steun te kunnen bieden.“

Inzamelactie
De betrokkenheid onder de campinggasten is groot. Zo zijn er meerdere inzamelacties op touw gezet voor de camping. Henriët zamelt geld in voor de winkel.

Camping Menina is gelegen in het Sloveense plaatsje Rečica ob Savinji en ligt zo’n 70 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Ljubljana. De overstromingen van afgelopen week worden gezien als de ergste natuurramp in het land sinds zijn onafhankelijkheid in 1991. Zeker zes mensen zijn overleden, onder wie twee Nederlanders. De totale schade wordt boven de 500 miljoen euro geschat. De Europese Unie heeft 400 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan Slovenië.

Bekijk hier onze reportage:

Meest gelezen

Lees ook

Hemelvaartsdag op TV Dordrecht: terugblik op Dordt in Stoom 2022

Over ruim twee weken is de 20e editie van Dordt in Stoom. Om alvast in de sfeer te komen is deze don...

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Lepeltje Lepeltje start vandaag. Het culinaire festival is dit jaar terug in het gerenoveerde Weizig...

Mamacafé Dordrecht viert 10 jarig jubileum

Het Mamacafé Dordrecht bestaat vandaag tien jaar. Het is een plek voor jonge ouders om ervaringen en...

Dordtse transfercarrousel begint vroeg: Eredivisie-interesse voor Sebaoui

De puike prestaties van Ilias Sebaoui, één van de smaakmakers bij FC Dordrecht dit seizoen, zijn nie...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Woensdag op TV Dordrecht: cabaret en theater in Volgspot Drechtstreek

Wil je weten wat er de komende weken op de planken staat in de theaters in Dordrecht, Papendrecht en...