Dordrecht, Netherlands

Dordtse Juf Mirjam eerste 'Buitenlesleerkracht van het jaar'

Juf Mirjam IVN
Juf Mirjam van IKC De Sterrekijker uit Dordrecht is verkozen tot eerste 'Buitenlesleerkracht van het jaar' van de provincie Zuid-Holland. Volgens haar leerlingen spatten haar enthousiasme en positiviteit echt van haar buitenlessen af. De juf van groep 6 werd dan ook veelvuldig voor de titel genomineerd.
Stephanie Roggekamp | 24 maart 2022 11:30 | Aangepast op 24 maart 2022 11:09
Samen met de 11 andere provinciale winnaars is Mirjam de Bruin nu in de race voor de landelijke titel. Op Nationale Buitenlesdag, dinsdag 5 april, wordt duidelijk welke juf of meester zal worden gekroond tot eerste 'Buitenlesleerkracht van Nederland'.

Vaker buitenles
IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. “Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen”, zo laat IVN weten. “Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven.” Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.

VN en Jantje Beton hopen met de voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. Mirjam de Bruin van de Sterrekijker draait haar hand er niet voor om. In haar buitenlessen weet ze ieder kind te boeien én te binden, zelfs kinderen met gedragsproblematiek.

Bewegend leren
Mede daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot 'Buitenlesleerkracht van het jaar' georganiseerd. IVN en Jantje Beton hopen met de mooie voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. Mirjam de Bruin van de Sterrekijker draait haar hand er niet voor om. IVN: "In haar buitenlessen weet ze ieder kind te boeien én te binden, zelfs kinderen met gedragsproblematiek."

IVN: “Juist door veel te bewegen, frisse lucht op te nemen en samen te werken met klasgenoten, leren haar leerlingen op een andere manier, maar slaan ze de lesstof wel op. Dit verwerken ze daarna weer in de klas.” Juf Mirjam krijgt van haar leerlingen te horen dat ze het prettig vinden om bewegend te leren en los te zijn van hun tafel en stoel in de klas.

Landelijke verkiezing
De twaalf winnaars van de provinciale verkiezingen zitten de komende weken nog even in spanning. Een deskundige jury én een kinderjury steken de koppen deze dagen bij elkaar om te bepalen wie zich vanaf 5 april een jaar lang 'Buitenlesleerkracht van het jaar' mag noemen. De winnaar ontvangt niet alleen een beker, maar ook €2000,- aan prijzengeld, voor de aanleg van een speciale buitenlesplek.

Lees ook

Dordtse juf Mirjam is de beste buitenlesleerkracht van Zuid-Holland

Mirjam de Bruin is al zo'n vijf jaar docent op IKC De Sterrenkijker in Sterrenburg. Dinsdag tijdens ...