Dordrecht, Netherlands

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordtse drumschool sinds kort mensen met mentale problemen of andere klachten. "Het is een goede work-out voor je lichaam en je brein."
Ylva Verbeek | 1 mei 2024 14:19 | Aangepast op 1 mei 2024 14:19
Het drumstel is voor Jens Kirpestein al zijn hele leven een hulpmiddel. Nu zet hij het in om anderen te helpen. “Ik ben zelf niet heel krachtig in het uiten van mijn gevoelens en emoties via woorden, ik weet dat anderen dat ook ervaren. Daar helpt de taal van muziek bij.”

Jens studeert in 2011 af aan het conservatorium en geeft dan al drumles. Tijdens deze lessen komt hij erachter dat er meer in zit: “Ik gaf feedback als leerlingen het even moeilijk hadden, dat werd gewaardeerd.” Hij besluit deze vaardigheden te ontwikkelen en rondt een coachingsopleiding af, waarna hij de drumlessen gaat combineren met coaching. Zo ontstaat zijn programma ‘Drum & Connect’.

Van je afslaan
Het drumstel is volgens Jens uitermate geschikt voor coaching. “Het is laagdrempelig. Je pakt een stok en je kunt meteen je gevoelens en emoties van je afslaan. Ritme en mantra’s helpen hierbij. In het dagelijks leven zit je snel in je hoofd, maar drummen doe je met je hele lijf. Als daar spanning zit, kom je daar snel achter. Dat vind ik heel krachtig aan dit instrument.”

Dat ervaart Denise Noslin ook. Ze kwam bij Jens terecht toen ze spontaan besloot om drumles te nemen. Als Denise ontdekt dat er ook nog een vorm van coaching bij komt kijken, besluit ze de stap te wagen. “Ik had niet verwacht dat we meteen samen muziek gingen maken. Toen kwam ik erachter dat ik niet per se iets hoef te kunnen, of te leren, en dat nam de druk voor mij gelijk weg.”

De lessen die ze bij Jens leert, past Denise meteen toe in haar dagelijks leven. “Ik merk dat ik mezelf nu rustiger krijg. Ik wist nooit hoe je leert doseren, maar dat leer ik hier door ritmes.” Ook krijgt Denise door het drummen meer inzicht in haar eigen patronen en waar deze vandaan komen. “Soms moet ik ineens de leiding nemen in de les en dat vind ik spannend. Dat koppel ik terug aan mijn leven als moeder of in mijn werk, waar ik veel verantwoordelijkheid voel als ik leiding moet geven. Jens ziet dit terug in de manier waarop ik zit te drummen en dan praten we erover.”

Zo leert Denise steeds meer over zichzelf, maar Jens ook. “Ik denk vaak: ik zeg dit nu tegen jou, maar ook tegen mezelf.” Naast drumles en lessen over jezelf, is er ook ruimte voor plezier. “Ik ga altijd vol energie weer naar huis”, zegt Denis. Jens vult aan: “Het hoeft niet altijd zwaar te zijn, we hebben vaak ook de slappe lach.”

Lees meer over:

coaching|drummen|muziek|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Lokale solomuziekanten gaan de strijd aan in tiende Solisten Concours

Voor talentvolle amateurmuzikanten uit de Drechtsteden staat zaterdag 10 februari wellicht dikgedruk...

Zaterdag concert Jaap Mol op TV Dordrecht

Ook dit weekend is er weer een bijzonder concert te zien op TV Dordrecht, een optreden van Jaap Mol ...

Cor maakt al veertig jaar radio vanuit zijn huiskamerstudio in Oud-Krispijn

Cor Hitzerd is al veertig jaar als radiopiraat te horen in regio Drechtsteden op zijn zender Radio A...

Zaterdag: concert Nieuw-Zeelandse 'Ed Sheeran' op TV Dordrecht

Dit weekend herhalen we op TV Dordrecht een bijzonder concert, een optreden van de Nieuw-Zeelandse m...

Dit weekend: zowel zaterdag als zondag muziek op TV Dordrecht

Dit weekend zijn er weer bijzondere concerten te zien op TV Dordrecht. Zaterdag zenden we het tweede...

Dit weekend: veel muziek op TV Dordrecht

Dit weekend zijn er weer bijzondere concerten te zien op TV Dordrecht. Zaterdag zenden we het eerste...