Dordrecht, Netherlands

Een relatief rustige jaarwisseling, discussie vuurwerkverbod laait weer op

Het is ieder jaar een terugkerende discussie: wel of geen vuurwerkverbod? Ook dit jaar ging er weer voor heel veel geld aan vuurwerkwerk de lucht in. Naar schatting zo'n 110 miljoen euro. In Den Haag leidde het groot aantal incidenten tot het opnieuw bespreken van een mogelijk vuurwerkverbod. In Dordrecht zijn er al een aantal vuurwerkvrije zones. Bijvoorbeeld rondom het ziekenhuis en in de binnenstad. Een totaal, lokaal verbod daar voelt de burgemeester in ieder geval niet heel veel voor.
Dennis Koorevaar | 3 januari 2023 15:49 | Aangepast op 3 januari 2023 15:49
Vuurwerkshow
"We hebben een paar jaar geleden het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid. Het mocht al niet rondom het ziekenhuis, verzorgingstehuizen en sinds 2019 ook niet meer in de binnenstad", vertelt burgemeester Wouter Kolff. "Wel hebben we natuurlijk dit jaar de vuurwerkshow op het Drierivierenpunt weer georganiseerd." De indruk van de burgemeester is is dat een groot deel van de Dordtenaren zich daar redelijk goed aan lijkt te hebben gehouden.

Een landelijk verbod staat Kolff achter. "Maar dat moet wel geleidelijk gaan. In een lokaal verbod geloof ik niet, omdat je dan een lappendeken krijgt door het hele land. Terwijl het nog wel overal verkocht kan worden."

'Onveilig'
Ook op straat klinken er verschillende geluiden over het verbod. Zo zegt een vrouw dat ze siervuurwerk heel mooi vindt, "maar als je over straat fietst voel je je wel onveilig soms." Ook een meneer die vroeger hondjes had is voor een verbod: "Maar ook als je hoort over de gewonden die gevallen zijn. Dat had voorkomen kunnen worden. Van mij hoeft het allemaal niet."

De vuurwerkshow zoals die ook dit jaar weer plaatst vond op het Drierivierenpunt is volgens de burgemeester dan ook een goed alternatief. "Alhoewel ik snap dat het voor een deel geen alternatief is. Omdat het te ver weg is van hun huis of dat ze het gewoon leuk vinden om vuurwerk af te steken. Daarbij zorg je ervoor dat er een hoop mensen bij elkaar staan. Ik denk dat dat ook past bij Oud en Nieuw. Samen het nieuwe jaar in gaan."

Lees ook

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...

Kolff tijdens Nieuwjaarstoespraak: ‘Investeer in vertrouwen’

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente is het inmiddels traditie dat de burgemeester de bezoe...