Dordrecht, Netherlands

Een wandeltocht, dozen vol medicijnen en collectes: dit doen Dordtenaren voor Oekraïne

Vlag van Oekraïne foto: Jordy Nijenhuis
We berichtten donderdag al over spontane inzamelingsacties voor Oekraïne bij Dordtse bedrijven. Toch zijn er nog meer noemenswaardige initiatieven van Dordtenaren die niet stil willen blijven zitten na het zien van alle oorlogsbeelden uit Oekraïne. We zetten er nog een aantal op een rij voor wie zijn steentje bij wil dragen.
Vivian Rutte | 4 maart 2022 16:27 | Aangepast op 4 maart 2022 16:27
Coffeelicious
Hoewel horeca-ondernemers het na de coronacrisis zelf al zwaar genoeg hebben, heeft Coffeelicious een last minute hulpactie opgezet, melden zij op Facebook: “Wij kunnen (spontaan) via ons netwerk ervoor zorgen dat er spullen afgeven worden bij een lokaal ziekenhuis in Oekraïne.” Deze spullen kunnen alleen vandaag, vrijdag 4 maart aan de Wijnstraat worden afgegeven. Het ziekenhuis heeft nodig:
- EHBO sets
- Verband
- Pleisters
- Pijnbestrijding / Paracetamol
- Strepsils
- Neusspray voor verkoudheid

Big Rivers Collectebus
Muziekfestival Big Rivers pakte deze week groots uit met goed nieuws, maar ook bij de organisatie bleven de oorlogsbeelden op het netvlies staan: “Wij voelen ons heel betrokken bij de situatie in Oekraïne en willen daarom ons steentje bijdragen. Daarom hebben we een online collectebus geopend via Giro555, waar wij met zijn allen geld kunnen doneren voor onder andere schoon drinkwater, onderdak, voedsel, maar ook psychosociale hulp. Wij hopen als Big Rivers familie Oekraïne te kunnen helpen met een grote donatie uit Dordrecht.” Doneren kan hier.

Vrouwen Kunnen Alles
Platform Vrouwen Kunnen Alles heeft het festival in de Trinitatiskapel op zaterdag 5 maart aangepast om ruimte te maken en geld in te zamelen voor Oekraïne. “Wij, van Vrouwen kunnen Alles, zijn geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. Ons medeleven gaat uit naar de Oekraïense burgers die moeten vluchten voor hun veiligheid, en zij die achterblijven in angst. Om hen te steunen sluiten wij met ons festival “De kracht van de internationale vrouw” aan bij de actie #hArtforUkraine.” Tijdens de middag zijn er gesprekken met vrouwen die vanuit een ander land hier opnieuw hebben opgebouwd, er is eten en muziek en er kan gedoneerd worden.

Dordrechts Museum
Ook het Dordrechts Museum doet mee aan de actie vanuit de culturele sector #hArtforUkraine: Aanstaande zondag doneert het museum namens elke bezoeker die komt €7,50 aan Giro555. Wie dus zin heeft in een culturele middag kan deze mooi combineren met een goede daad.

Solidariteitswandeling
Fotograaf en journalist Jordy Nijenhuis organiseert dinsdag 8 maart in Zwijndrecht een solidariteitswandeling voor Oekraïne. "In Oekraïne vindt nu een enorm harde oorlog plaats, daarbij vallen gewonden, doden en mensen vluchten. Het grijpt me erg aan. Waar anderen inzamelen, wil ik wandelen." Om 19:15 uur start de wandeling vanaf het gemeentehuis op Het Raadhuisplein 3 in Zwijndrecht. 80 mensen hebben zich inmiddels aangemeld.

Veiligheidsregio
Ook noemenswaardig is de donatie van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: Zij hebben maandag verschillende hulpgoederen gedoneerd bij een actie in de Hoeksche Waard. Het gaat om tientallen bluspakken. “De spullen zijn afgeschreven maar warm en waterdicht. We hopen dat we de mensen in Oekraïne hiermee kunnen helpen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen doneren” vertelt afdelingshoofd Marko Redelijkheid. Maar ook laarzen, oordoppen en verbandmiddelen zijn aangeboden. “Om het transport naar Oekraïne te vergemakkelijken hebben we daar ook rolcontainers en kratten aan toegevoegd”.

Verder zijn er een hoop inzamelingsacties opgezet door particulieren, onder meer in Dubbeldam. Daarnaast roepen de gemeente, Dordtse kerken en andere instanties op om te doneren aan Giro 555 voor wie dat mogelijk is.

Lees meer over:

Oekraïne|Oorlog|

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad met jongeren over de oorlog tussen Israël en Hamas

Het conflict tussen Hamas en Israël zorgt ook in Nederland voor verdeeldheid en maatschappelijke onr...

Vanavond het eerste deel van de zesdelige docuserie over eerste oorlogsdagen Dordrecht te zien op RTV Dordrecht

Ronkende vliegtuigmotoren, grote aantallen Dordtenaren worden er om 4 uur s’ochtends op 10 mei 1940 ...

De allerlaatste struikelsteen ligt op z'n plek in Dordrecht: 'Deze mensen mogen we niet vergeten'

Na een klus van negen jaar is maandag dan eindelijk de laatste herdenkingssteen, ook wel Stolperstei...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Het gezin van Tattoo Mick en de Oekraïense Iryna en Alisa blikken terug op rumoerig jaar

Tattoo Mick en zijn gezin werden het afgelopen jaar gevolgd door het NOS. Samen met zijn vrouw beslo...