Dordrecht, Netherlands

Elektriciteitsnet overvol, grootverbruikers zijn de dupe

Het stroomnet in de provincie Zuid-Holland is vol. Grote stroomverbruikers die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, komen vanaf nu op een wachtlijst. Dit geldt voor bedrijven en ook voor publieke voorzieningen als scholen, zwembaden en dorpshuizen.
Rijnmond | 6 december 2024 11:00 | Aangepast op 6 december 2024 10:26
Het elektriciteitsgebruik neemt steeds meer toe, onder meer door de snelle opkomst van warmtepompen en laadpalen. Ook stappen huishoudens en bedrijven over van gas op elektriciteit. Dat vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet.

"Die groei gaat nu zo hard, dat hoofdtransporteur TenneT een knelpunt ziet in het elektriciteitsnet", vertelt Maarten Bijl van netbeheerder Stedin. "Dus moeten we de groei gaan remmen."

Het elektriciteitsnet heeft verschillende snelheden en kun je vergelijken met een wegennet. De snelwegen (hoogspanning) brengen je op hoge snelheid door het hele land, via provinciale wegen (middenspanning) kom je vervolgens dieper in de regio terecht. De snelheid moet op dat traject omlaag. Een transformatorhuisje in een wijk vertaalt vervolgens deze stroom naar een lagere spanning, zodat er 230 volt uit je stopcontact komt.

TenneT beheert dat het allereerste stuk, dus die 'snelwegen', en zegt dat het hoogspanningsnet in een groot deel van de provincie Zuid-Holland nu zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Dit geldt ook voor twee elektriciteitsstations van Stedin in Dordrecht.

Voorlopig blijft in onze regio alleen de Maasvlakte en de omgeving rondom Alblasserdam buiten schot, maar ook daar is de ruimte op het elektriciteitsnet beperkt.
Alleen bij de Maasvlakte en de regio’s rond Naaldwijk en Alblasserdam is er nog ruimte op het stroomnet Tennet
Heel veel kabels bij
De oplossing? "Er moeten heel veel elektriciteitskabels bij. Zowel op die hoofdsnelwegen als de provinciale wegen en in de wijken", zegt Bijl. Een proces van jaren, waar momenteel bijvoorbeeld in de Drechtsteden in de wijken al wel aan wordt gewerkt door zo'n a
chthonderd extra transformatorhuisjes te plaatsen. Maar om extra capaciteit in het hoogspanningsnet bij te bouwen is veel meer tijd nodig. Naar verwachting is dat pas tussen 2032 en 2035 geregeld.

De netbeheerders zijn voor de lange termijn al wel bezig om de capaciteit op het net structureel te vergroten. Zo werkt TenneT in de regio momenteel onder meer aan verzwaringen van hoogspanningsstations in Krimpen aan den IJssel en Bleiswijk en nieuwe hoogspanningsverbindingen tussen Zevenhuizen en Gouda.

Hierdoor komt er vanaf 2032 stapsgewijs extra ruimte op het hoogspanningsnet beschikbaar. Stedin verzwaart in de Drechtsteden elektriciteitsstation Merwedehaven, dat naar verwachting ook in 2032 klaar is. Ook wordt een nieuw station gebouwd in Klaaswaal dat over ongeveer vijf jaar klaar moet zijn.
In Zwijndrecht is Stedin gestart met het plaatsen van extra transformatorhuisjes Rijnmond
Het net beter benutten
Voorlopig is er een wachtlijst voor bedrijven die een nieuwe aansluiting zouden willen of hun bestaande aansluiting willen uitbreiden. TenneT en Stedin gaan onderzoeken of het elektriciteitsnet beter kan worden benut zodat het op drukke momenten meer wordt ontlast. Grootverbruikers kan bijvoorbeeld gevraagd worden om tegen een vergoeding hun vraag naar elektriciteit te verschuiven naar momenten waarop die vraag nu minder is.

"Door invoering van ‘spitsmijden’ kan er mogelijk extra ruimte worden gevonden voor nieuwe aanvragen", stelt TenneT. "Het net is namelijk niet op elk moment van de dag vol", zegt Bijl daarover. De uitkomsten van het onderzoek worden uiterlijk over een jaar bekend.

Huishoudens en kleine bedrijven merken hier als het goed is voorlopig niks van, zegt Bijl. Een nieuwe laadpaal of warmtepomp bij je thuis laten installeren kan dus nog gewoon.

"Maar juist om het zo te houden, moeten we ervoor zorgen dat grote bedrijven op een wachtlijst komen te staan. Het is een hard gelag, want als zij meer elektriciteit willen gebruiken door bijvoorbeeld een aardgasketel te vervangen voor een elektrische variant komt dat ook op een wachtlijst te staan. Dat geldt ook voor nieuwe bedrijven die zich hier willen vestigen. Het is dus een heel vervelende boodschap."

Consumenten kunnen overigens ook hun steentje bijdragen door minder op piekmomenten stroom te gebruiken en apparaten niet allemaal tegelijkertijd aan te zetten. "Zo kunnen we het stroomverbruik meer spreiden over de dag", legt Bijl uit.

Dit artikel verscheen op de kanalen van mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Gewonde bij schietpartij Dordrecht, 19-jarige vast

Pascalle van Werkhoven | 27 apr 2025 09:21

Dordrecht geniet van Koningsdagoptreden van Nielson en Douwe Bob

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 26 apr 2025 16:51

Lees ook

Enthousiaste zwemmers wagen zich dag te vroeg aan water de Merwelanden

Vanaf 1 mei is recreatieplas de Merwelanden weer toegankelijk voor zwemmers. Dit heuglijke nieuws zo...

Het is de zonnigste lente ooit, geniet van de zon (want nu kan het nog)

Het is genieten deze week, nu de zon zoveel schijnt. Deze donderdag wordt het meer dan 25 graden, en...

Studio de Witt voortaan een uur later

Het bekende radioprogramma Studio De Witt op Drechtstad FM zal vanaf deze zaterdag een uur later beg...

Man (55) aangehouden voor sjoemelen met coronasteun en zorgbonussen

Een 55-jarige man uit Dordrecht is opgepakt voor fraude met coronasteun. Hij zou ten onrechte een te...

Een duik in de Alblas voor kankeronderzoek: inschrijving ‘Swim To Fight Cancer' gestart

Alblasserdam bereidt zich voor op haar eerste editie ‘Swim To Fight Cancer’. Bij dit evenement laten...

'Het is in Zwijndrecht gebeurd, het moet in Zwijndrecht blijven'

Het Zwijndrechtse historisch centrum de Vergulde Swaen ontvangt in het teken van 80 jaar bevrijding ...