Op de dag van haar 40-jarig jubileum werd Mirjam 'in de boeien geslagen' door een politieagent die ze vanuit het asiel kende, en met loeiende sirenes afgevoerd naar het Wantijpaviljoen. Daar was een zee aan gezichten die ze niet had verwacht, maar die dit moment wel met haar wilden vieren. "Oud-collega’s van dertig jaar geleden, agenten, mensen uit de gemeente. Het was heel bijzonder hoeveel mensen de moeite namen om langs te komen”, vertelt Mirjam.
Collega’s hadden ook een eigen tekst op het liedje ‘Loveboat’ bedacht en gezongen: een lied dat al jaren als ringtone van Mirjam door het asiel klinkt.
Johan De Witt-speld
De meest onverwachte gast was misschien nog wel burgemeester Nanning Mol, die Mirjam een Johan De Witt-speld kwam brengen. “Ik keek achterom en de burgemeester zat opeens middenin de zaal. Ik dacht, wat krijgen we nou.”
De Johan De Wittspeld wordt uitgegeven aan mensen die zich jarenlang inzetten voor de maatschappij. Mirjam was bekend met de speld, maar had nooit verwacht er een te ontvangen. “Het is een kroon op mijn werk.”
Veertig jaar inzet
Mirjam heeft altijd een liefde voor dieren gehad, ook omdat ze er zo veel mee in aanraking kwam. “De vader van mijn beste vriendje vroeger was dierenarts en ik groeide op omringd door boerderijen. Ik ging altijd helpen.”
De echte ontdekking van haar passie kwam toen ze haar vader smeekte om een hond. “Eerst werd er nee gezegd, maar toen mocht het tóch, maar dan wel uit het asiel.” Die eerste trip naar Louterbloemen om puppy ‘Chennie’ mee naar huis te nemen, bracht heel wat teweeg.
“Destijds had je nog niet de soort opleidingen die je nu hebt als je met dieren wilt werken, tenzij je dierenarts wilt worden. Ik ben er toen met een stageplek ingerold.” Toen een vaste collega langdurig niet kon werken, greep Mirjam meteen haar kans. “Deze dieren hebben je nodig, het is heel erg mooi om werk te doen dat kan helpen”, vertelt Mirjam. Naast de dieren, biedt Louterbloemen ook een tweede kans aan mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Het asiel is ook beschikbaar voor dagbesteding.
‘Met liefde’
Inmiddels is Mirjam directeur van Louterbloemen. Ze stuurt tientallen vrijwilligers aan, maar ze is nog net zo bezig met de dieren zelf als toen ze begon. “In de weekenden doe ik zelf de dierenverzorging in het asiel. Het is goed om te blijven ervaren waar ik het voor doe.”
Zelf heeft Mirjam twee ‘driepootskatten’ uit het asiel in huis genomen en staat er in haar woonkamer een couveuse voor jonge katjes die van straat gered worden. Ze is het enige aanspreekpunt voor de dierenambulance. “Het gaat 24/7 door, maar dat doe ik met liefde. Ander moet je dit werk niet doen.”