Dordrecht, Netherlands

Etende en datende Grutto's in de Biesbosch

"Het is een romantisch beeld", vertelt boswachter Blom als hij door de Kleine Noordwaard in Werkendam loopt om grutto's te spotten. "Het is echt genieten." Momenteel zijn er ruim vierduizend grutto's in de Biesbosch gespot. Een piek die veel eerder is gekomen dan verwacht. "En het aantal stijgt misschien nog wel.”
Stephanie Roggekamp | 10 maart 2022 11:01 | Aangepast op 10 maart 2022 11:01
Boswachter Blom heeft zelden zo'n grote groep bruine vogels bij elkaar gezien op het water rond de Kleine Noordwaard. De grutto is niet alleen te herkennen aan zijn bruine kleur, maar ook aan zijn hoge poten en lange snavel. "Als hij vliegt heeft hij een witte streep op de vleugel. Als je gelukt hebt, roepen ze massaal 'grutto, grutto'", vertelt Blom trots. "Het is een mooi hulpmiddel om ze te spotten."

Benieuwd hoe de boswachter de vogels in de Biesbosch spot? Bekijk het hier:
Uniek voor héél Europa
Blom noemt het natuurgebied voor de grutto’s een keuken en slaapkamer: “Ze doen hier volop aan eten en daten. Ze zoeken een man of een vrouw en moeten heel veel eten om goed in conditie te komen voor het komende broedseizoen.” Volgens de boswachter kan dat perfect in zoetwatergetijdengebieden zoals de Biesbosch.

De grote opkomst van deze vogelsoort is voor Blom de bevestiging dat bovengenoemde getijdengebieden er echt toe doen. “Het feit dat juist de grutto, die onderweg is naar de broedgebieden, hier veilig komt bijtanken, is de reden waar we het voor doen”, vertelt Blom.

Volgens de boswachter heb je in Europa weinig landgebieden zoals de Biesbosch: “Het stroomt hier twee keer per dag vol met water en loopt ook twee keer per dag weer leeg. Hierdoor ontstaat een enorme bron van voedsel”. In de kleibodem zit een massa van leven. Doordat het water dat hier twee keer per dag stroomt alle zaden van bomen en struiken wegspoelt, ontstaat er in de Biesbosch geen bos. Het blijft een kale vlakte. “Deze vlaktes zijn in maart echt ‘tafeltje dekje’ voor de vogels. Het gebied is voor de grutto’s dus een bijzondere plek.

Tot eind maart
Voor degene die de bijzondere vogel nog wil spotten; wees snel. Eind maart zullen de meeste grutto's door trekken naar de broedgebieden in Nederland, zoals Friesland. De beste plekken om ze nu nog te bekijken zijn de Kleine Noordwaard, de Tongplaat bij Dordrecht en de Nieuwe Dordtse Biesbosch. "Het zijn mooie plekken voor het zien van zoveel grutto's."

Toch hoeven we ons volgens Blom nog geen zorgen te maken over een ‘gruttoloze Biesbosch’: “Eind maart zullen we de IJslandse grutto’s op bezoek krijgen. We kunnen nog weken genieten van ‘grutto-geweld.”

Lees meer over:

Biesbosch|Vogels|Boswachter|Grutto|

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Feest: visarenden leggen eerste ei

Het is groot feest in de Biesbosch. De visarenden hebben hun eerste ei gelegd, maar het ging dit jaa...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...

En dat is twee: visarenden Biesbosch leggen weer een ei

Enkele dagen na ei nummer één is ook een tweede ei gearriveerd bij de visarenden in de Biesbosch. ...

Voedselconcurrentiestrijd tussen de honing- en wilde bij

De kleine zwart-gele zoemende beesten, ze zijn niet meer weg te denken uit onze natuur. Dat is maar ...

Ei numero drie is gelegd: gezinnetje visarenden breidt verder uit

Het wordt steeds gezelliger op het nest van de welbekende visarenden in de Biesbosch. Maandag werd e...

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...