Dordrecht, Netherlands

Ex-boswachter Jacques van der Neut genomineerd voor prestigieuze fotowedstrijd

Een van de kansmakende foto's. ©Jacques van der Neut
Een foto van een reiger in de mist, een close-up van twee handen die een appel schillen en een van maaiwerkzaamheden in de Biesbosch. Jacques van der Neut, die twee jaar geleden zijn boswachterstenue aan de wilgen hing, maakt met deze drie foto’s in verschillende categorieën kans op het winnen van de National Geographic Fotowedstrijd 2022.
Marjolein Vos | 19 september 2022 12:55 | Aangepast op 19 september 2022 12:55
Die wedstrijd wordt ieder jaar uitgeschreven door het wereldberoemde natuurtijdschrijft. Fotografen kunnen zelf hun werk insturen voor een of meerdere van de drie categorieën: dier, landschap en mens. Van der Neut staat bekend als fervent fotograaf. De natuur, in binnen- en buitenland, is zijn passie. “De passie voor de fotografie kreeg ik thuis met de paplepel ingegoten. Niet zo zeer de kennis van en over de natuur, maar wel de principes van de fotografie”, laat Van der Neut op zijn eigen website weten. “In het prille begin vertoefde ik menig uurtje met mijn vader, die fotografeerde bij de Koninklijke Marine, in de doka. Bij de matgeel brandende lamp ontwikkelden we films en drukten we samen foto’s af. Als we uit de doka kwamen kleurden mijn vingertoppen wit door de fixeer. In die dagen drukte je met je hand op het kletsnatte vel fotopapier, om een betere tekening in bepaalde delen van je zwartwitfoto te krijgen. Maar de dagen van chemicaliën en de doka zijn inmiddels achterhaalde begrippen, hoewel we een opname nog steeds bewerken. Alleen gaat het tegenwoordig allemaal digitaal.”
De kanshebbers
Jacques van der Neut heeft zelf een beschrijving toegevoegd aan zijn foto’s.

Categorie dier: Grote zilverreiger op een mistige ochtend
Het is een behoorlijk mistige dag. Op sommige trajecten in de Biesbosch zie je nauwelijks iets en andere kreken kleuren blauw door de laaghangende mistflarden.
In zo’n kreek zie ik een grote zilverreiger staan in de oever. Ik wil de witte vogel als onderdeel van het landschap fotograferen. Als het om de vogel zelf ging, had ik wel een telelens gepakt, maar in dit geval gaf ik de voorkeur aan de 16mm groothoek, waardoor ik dus ook het blauwige landschap en de daarin staande zilverreiger er ruim op kreeg.
Grote zilverreiger op een mistige ochtend ©Jacques van der Neut
Categorie mens: Bemodderde handen schillen een appel
Een stel werklieden voert werkzaamheden uit aan een oever die lijdt onder oeverafslag. Rond de middag is het tijd voor de lunchpauze en één van de mannen schilt met zijn bemodderde handen een appel. Het contrast tussen die handen en die gelige appel vond ik treffend.
Bemodderde handen schillen een appel ©Jacques van der Neut
Categorie landschap: Abstract maaiwerk
In de Biesbosch worden regelmatig maaiwerkzaamheden uitgevoerd en op een bewolkte dag sta ik daarbij te kijken. Eerst maait de aannemer een paar banen in het te maaien perceel. Dergelijke patronen zien er vanuit de lucht heel apart uit; abstract maaiwerk.
Abstract maaiwerk ©Jacques van der Neut
Stemmen
Tot en met 2 oktober moeten de fotografen zoveel mogelijk stemmen verzamelen om door te gaan naar de eindronde. De 25 foto’s met de meeste stemmen maken kans om tussen de 10 genomineerde foto’s per categorie te komen. Deze foto’s nemen het in de tweede stemronde, tussen 17 en 31 oktober, tegen elkaar op. De winnaars worden beloond met een afdruk in het tijdschrift. Daarnaast krijgen ze een award, een jaarabonnement en een waardecheque die ingeleverd kan worden bij een fotografie-speciaalzaak. Stemmen kan via de site van National Geographic.
Jacques van der Neut ging in 2020 met pensioen, na 43 jaar werkzaam te zijn geweest als boswachter. RTV Dordrecht nam twee jaar geleden een afscheidinterview met hem op in, hoe kan het ook anders, de Biesbosch.

Lees meer over:

Boswachter|Biesbosch|

Meest gelezen

Pasar Malam Dordrecht gaat niet door

Redactie Streek 56 | 10 mei 2025 09:44

Lees ook

Mega-meerval gevonden in de Biesbosch: 'Blijft een bijzondere waarneming'

Een gigantische vondst in de Nieuwe Merwede. Daar werd een meerval van ruim twee meter lang uit het ...

De camera's draaien: zeldzame visarend arriveert binnenkort in de Biesbosch

Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voor we de eerste visarend van dit voorjaar in de Biesbosch ...

Wolf naar de Biesbosch? 'Kwestie van tijd'

De Biesbosch is een plek in onze regio waar de wolf zich prima thuis kan voelen. Dat stellen onderzo...

Uitbreiding Nieuwe Dordtse Biesbosch: natuuroevers, graslanden en duizenden kilo's grond

Het Dordtse natuurgebied de Nieuwe Biesbosch wordt uitgebreid. De komende maanden wordt een laatste ...

Honingbijen verjagen wilde bij in de Biesbosch: 'Leg regels op'

Er is een bijenprobleem in de Biesbosch in Dordrecht. Driekwart van de honingbijen snoept daar de ne...

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...