Dordrecht, Netherlands

Formule 1-fan Mikey (12) strijdt voor titel 'ZappEsport racekampioen'

De Grand Prix van Monaco of Abu Dhabi, maar dan vanuit een simulator: twintig kinderen racen virtueel de échte Formule 1-wedstrijden en strijden om de titel 'ZappEsport racekampioen'. Eén van de kanshebbers is de Dordtse racefan Mikey Herbold.
Robin Nanninga | 5 april 2022 13:08 | Aangepast op 5 april 2022 13:08
De kelder in het huis van Mikey en zijn familie is een waar walhalla voor gamers, met een chille bank en een vloer vol matrassen. Op een groot scherm op de muur is net een nieuwe race gestart. Mikey moet natuurlijk wél blijven oefenen voor het 'ZappEsport racekampioenschap'. "Een paar races hebben we al gereden, in de volgende schoolvakantie zijn de volgende opnames", vertelt de Dordtse racefan tussen het racen door.

De online serie volgt de agenda van de echte Formule 1. De Grand Prix van Bahrein en Saoedi-Arabië zijn dus al uitgezonden, zondag staat die van Australië op de planning. Mikey: "Hoe ik het tot nu toe heb gedaan? Daarvoor moet je het programma maar kijken."

'Moet je maar gebeuren'
Mikey werd gekozen uit zo'n 500 aanmeldingen, tot zijn grote verrassing. "Het moet je maar gebeuren", aldus Mikey. Tijdens de opnames ging er een wereld voor hem open. Thuis gamet hij altijd met een controller, in het programma kregen alle deelnemers een seat met een stuur, pedalen en eigen tv-scherm tot hun beschikking. "Je kan rustiger of scherper sturen en later remmen. Je doet het dan echt met je voeten in plaats van je vingers." Voor zo'n simulator thuis moet hij nog even sparen. "Dat kost toch best wel wat."

Hoe Mikey het tijdens de komende wedstrijden gaat doen, is allemaal online te volgen. in een raceweekend komt op zaterdag de kwalificatie op het Zappsport Instagram-account en op zondag komt de race op het YouTube-kanaal en op NPO Start. De kandidaten ontvangen elke race punten en aan het einde van het seizoen wordt de grote kampioen bekendgemaakt.

Bekijk hieronder de reportage die wij maakten met Mikey.