Dordrecht, Netherlands

Forse huurstijging aangekondigd voor Jeugddorp

De stijging kan oplopen tot 1000 procent. Dat maakte de gemeente donderdagavond tijdens een overleg aan de huurders bekend. De huurders – vier scoutinggroepen, twee hondenverenigingen, een elektronicagroep, een kerkelijke vereniging en een jeu-de-boulesvereniging – werden onaangenaam verrast met dit nieuws.
Petra Scheurwater | 23 september 2016 17:25 | Aangepast op 23 september 2016 17:25
De huur moet stijgen omdat die volgens de gemeente niet marktconform zou zijn en er al jaren te weinig betaald wordt. De nieuwe huurprijs wordt per vierkante meter grond berekend en bedraagt 23 cent per vierkante meter onbebouwde grond; voor bebouwde grond wordt één euro per vierkante meter gerekend.

Voor een perceel van tienduizend vierkante meter – waar meerdere verenigingen over beschikken – wordt de nieuwe huurprijs ongeveer 2500 euro per jaar, deze verenigingen betalen nu tussen de 225 en 650 euro aan jaarlijkse huur. Jeugddorp bestaat sinds midden jaren ’60 en de huidige huurprijs is de afgelopen decennia opgebouwd. De gemeente wil de nieuwe huurverhoging verspreid over vijf jaar invoeren, de invoering moet starten vanaf 1 januari 2017.

Waterwingebied

Voor de verenigingen is het onduidelijk waar de marktconforme prijs op gebaseerd is. Daarnaast vragen ze zich af of je sowieso wel een marktconforme huur kan rekenen over een waterwingebied, dat anders waarschijnlijk niet gebruikt zou worden.

Een huurverhoging zou voor de scoutingverenigingen extra zuur omdat zij dit jaar na urenlange onderhandelingen met de gemeente hun subsidie verlengd hebben zien worden. Zij maakten zich hiervoor hard omdat ze de contributie anders moesten verdubbelen om rond te komen. Met deze aangekondigde huurverhoging komt die verdubbeling er waarschijnlijk als nog.

Tijdens de onderhandelingen vroegen de vier verenigingen aan de gemeente of ze deze subsidie uiteindelijk niet weer gewoon terug aan de gemeente zouden geven omdat zij van plan waren de huur te verhogen. Hierop reageerde de gemeente destijds ontkennend.

Voedselbos onzeker

De huurverhogingen werden aangekondigd tijdens een overleg waar de verenigingen vooral verwachtten dat er in gegaan werd op de plaats die een Voedselbos op Jeugddorp in kan nemen. De komst van een Voedselbos in Jeugddorp is hiermee ook onzeker geworden. 

Oene Bouman, de voorzitter van Jeugddorp benadrukt dat ze nog steeds hartstikke welkom zijn. Het Voedselbos zou zich in Jeugddorp graag op een hectare grond settelen, maar het is op dit moment onduidelijk of zij deze huurbedragen op tafel kunnen leggen. Voor zover bekend zijn er nog geen grote investeerders gevonden.

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week...

Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de hu...

Politie bezorgd over levensgevaarlijke situaties door drugslabs in woonwijken

De politie ziet het aantal levensgevaarlijke situaties rond drugslabs toenemen en maakt zich grote z...

Dordtenaar aangehouden wegens frauderen met kinderopvangtoeslag

Op woensdag 24 juli heeft de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst een man uit Dordrecht aangeho...

Man uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld voor anabole steroïden, harddrugs en witwassen

Witwassen en het illegaal bezitten van anabole steroïden en harddrugs. Drie delicten die allemaal op...

Lichaam vermist persoon aangetroffen bij Kop van 't Land

De politie heeft donderdagmiddag in de Nieuwe Merwede het lichaam aangetroffen van een man die sinds...