Dordrecht, Netherlands

Foutje, bedankt: gemeente maait bloemlint weg

Bermen vol bloemen en kruiden, vlinders en bijen. Het ziet er niet alleen mooi en gezellig uit, het is ook nog eens goed voor de natuur. De gemeente legt zelfs actief bloemlinten aan om insecten te trekken, zoals op de Baankhoekweg.
Robert van Loon | 2 juli 2019 17:37 | Aangepast op 2 juli 2019 17:37
Maar een deel van die groenstroken is tot grote verbazing van veel Dordtenaren de laatste tijd gemaaid. Een van hen is Tim Breur, hij liep tijdens zijn dagelijkse wandeling met de hond tegen lege grasvelden op de Staart aan. Onder andere op het veld bij de gevangenis werden alle bloemetjes gemaaid.


“Je kunt het een beetje vergelijken alsof je iedere keer een heel bos kapt maar vervolgens wel boompjes gaat planten omdat je biodiversiteit wilt", vertelt Breur, die in het dagelijks leven bioloog is.

Volgens woordvoerder Mark Benjamin is het maaien op de Baanhoekweg een foutje van de gemeente. “Helaas is dit gebeurd, het is een kwestie van een misverstand in de gemeentelijke organisatie. Jammer maar helaas.”


Om de biodiversiteit te versterken legde de gemeente kort geleden juist stroken met bloembollen aan langs de Baanhoekweg. Ook langs onder andere de N3 en de Provinciale weg liggen die bloemlinten. Door de aanleg van het lint moeten er meer vlinders, bijen en andere insecten komen.


Nieuwe Dordtse Biesbosch

Ook bezoekers van de Nieuwe Dordtse Biesbosch troffen daar onlangs gekortwiekte groenstroken aan. Maar volgens boswachter Jacques van der Neut heeft dat een goede reden: “De stukken waar nu gemaaid wordt zijn hooilanden en we proberen de hooilanden zo voedselarm te krijgen door steeds het gewas af te voeren. Want hoe voedselarmer, hoe bloemrijker de bodem.”

Door verschraling van de grond groeien er niet alleen meer bloemen, ze zijn vaak ook nog eens zeldzamer. Op de Baanhoekweg is de grond van zichzelf al verschraald, daarom hoopt Breur dat de gemeente daar snel anders gaat maaien.


"Er is hier ruimte genoeg om gefaseerd te maaien. Bij elke maaibeurt laat je een plekje staan, bij de volgende maaibeurt kies je weer een ander maaipad en laat je dus een ander plekje staan. Zolang je maar door het jaar heen ieder plekje een keer hebt gehad.”

Lees ook

‘Van school gerukt, gedeporteerd en vermoord’: Gedenksteen vertelt pijnlijke geschiedenis

Stichting Joods Overleg en de gemeente Dordrecht hebben donderdag een herinneringstegel aan de Joods...

Studenten kunnen gratis naar festival met Turfy Gang en Bilal Wahib

Alle studenten in onze streek kunnen vanaf komende dinsdag een gratis kaartje bemachtigen voor de tw...

Automobilist (22) onder invloed slaat over de kop

Een 22-jarige Alblasserdammer is in de nacht van woensdag op donderdag met zijn auto over de kop ges...

Auto's botsen op snelweg

Op de A15 van Ridderkerk richting Gorinchem heeft donderdagochtend meer dan een uur file gestaan. Da...

Vincent ‘bevrijdde’ Dordrecht en dat vergat hij nooit meer

Wat is de beste plek om geallieerde tanks neer te zetten? Met die vraag is kapitein Vincent Gray van...

Duurzaamheidskenners opgelet: hier kun je meedoen aan het Klimaatexamen

Wat weet jij over klimaatverandering? In Dordrecht kun je dit jaar op 15 mei in de Duurzaamheidsfabr...