Dordrecht, Netherlands

Gemeente Zwijndrecht organiseert bijeenkomst over opvang asielzoekers

In Hotel Ara moet plek komen voor 300 asielzoekers Foto: Corrado Francke
Voor omwonenden en andere belangstellenden wordt maandag 22 januari in Zwijndrecht een informatiemarkt gehouden over de toekomstige opvang van asielzoekers in de gemeente. Vorige week werd bekend dat Hotel Ara daarvoor wordt omgebouwd. Vanaf dit voorjaar kunnen daar tot 300 asielzoekers worden opgevangen.
Marjolein Vos | 22 januari 2024 10:48 | Aangepast op 22 januari 2024 10:48
Door hier een opvangplek te openen, wordt de opvang van asielzoekers in Ter Apel ontlast, laat de gemeente Zwijndrecht weten. Die locatie zit zo vol daar er regelmatig mensen buiten moesten overnachten. Inwoners van Zwijndrecht werden vorige week behoorlijk overvallen door het bericht, zo blijkt ook uit de reacties onder het bericht dat de gemeente op Facebook plaatste. Die zijn over het algemeen negatief.


De gemeente maakt duidelijk dat de opvang nog geen vaststaand besluit is. Er wordt later nog vergaderd over alle wensen en bedenkingen, die onder andere geuit kunnen worden tijdens de informatiemarkt. Maar de gemeente is wel voorstander van het opvangen van asielzoekers.

Spreidingswet
Vorige week werd ook duidelijk dat er in de Eerste Kamer een meerderheid is voor de invoering van de spreidingswet. Daarmee kunnen gemeenten uiteindelijk gedwongen worden asielzoekers op te vangen. De spreidingswet zorgt ervoor dat de extra opvangplekken verdeeld worden op basis van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er vooral in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant fors meer opvangplekken voor asielzoekers moeten komen als de spreidingswet volgende maand ingaat. In totaal gaat het om bijna 35.000 extra plekken, waarvan er ruim 18.000 in Zuid-Holland moeten komen.

Een derde van de Nederlandse gemeenten heeft in de afgelopen twaalf jaar geen opvanglocatie voor asielzoekers gehad. De extra plekken zijn nodig, omdat de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nu vol zitten met asielzoekers die wachten op de beslissing of zij in Nederland mogen blijven. Dat worden er steeds meer, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het aantal nieuwe asielaanvragen niet aankan. En als een aanvraag eenmaal is goedgekeurd, zijn er nauwelijks woningen waar de nieuwe 'statushouders' naartoe kunnen.

Op dit moment is er bij het COA plek voor 69.000 mensen. Dat moeten er op 1 januari 2025 in totaal 96.000 zijn, meldt de NOS.

Standpunt Gemeente Zwijndrecht
Burgemeester Edo Haan van Zwijndrecht zegt altijd open te hebben gestaan voor opvang van asielzoekers, maar de mogelijkheid binnen zijn gemeente was er niet. "Er zijn gesprekken geweest met het COA. We hebben meerdere panden aangedragen, maar om verschillende redenen kwamen die panden niet in aanmerking voor het COA", laat burgemeester Haan weten aan de NOS. "Het is geen onwil, alleen kwamen we er praktisch niet uit qua locatie."

De burgemeester van Zwijndrecht voelt zich aangesproken door de spreidingswet en wil graag zijn verantwoordelijkheid nemen. "Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik het goed vind dat wij onze bijdrage leveren, net als andere gemeenten dat ook doen. De spreidingswet gaat dat afdwingen, dat vind ik goed."

Bijeenkomst
De informatiemarkt over de opvang van asielzoekers in Hotel Ara is maandag vanaf 16.30 tot 21.00 uur.te bezoeker in Het Spektakel aan het Norderstedtplein 10 in Zwijndrecht.

Lees ook

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 wint regionaal filmfestival

De Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 heeft met de film “De Buitenplaats” de eerste prijs veroverd op he...

Leon Anink geïnstalleerd als burgemeester van Zwijndrecht

Zwijndrecht heeft een nieuwe burgemeester. Tijdens een buitengewone raadsvergadering legde Leon Anin...

Vos en Van der Leer neemt Zwijndrechtse boekwinkel Hyperion over

Nadat eigenaar Peter Sassen vorig jaar plotseling overleed, was het onduidelijk of zijn winkel in wi...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Leon Anink voorgedragen als nieuwe burgemeester Zwijndrecht

De gemeenteraad van Zwijndrecht draagt Leon Anink voor als nieuwe burgemeester.De 43-jarige Anink i...