Dordrecht, Netherlands

Gewoon Dordt wil debat na wéér cafésluiting

Honderden Dordtenaren reageren via social media verontwaardigd op de sluiting van café Arina, door loco-burgemeester Marco Stam. De lokale partij Gewoon Dordt wil direct na de zomer een raadsdebat over de starre regels in de Algemene Plaatselijke Verordening.
Marjolein Vos | 24 juli 2018 17:00 | Aangepast op 24 juli 2018 17:00
Wethouder Stam, die burgemeester Kolff vervangt, besloot dit weekend om de kroeg aan de Voorstraat-West meteen voor twee weken te sluiten nadat bij een vechtpartij tussen twee bezoekers iemand ernstig gewond raakte aan z'n gezicht.

Op social media moet Stam het ook ontgelden, hoewel hij eigenlijk alleen maar uitvoert wat de gemeenteraad heeft vastgelegd in de Algemene Plaatselijk Verordening. Het komt er op neer, dat een kroegbaas verantwoordelijk is voor alles wat er in de zaak gebeurt.

Dordtenaren uiten daarover massaal hun verontwaardiging. "Niemand keurt een vechtpartij goed en het is zeer triest voor het slachtoffer, maar wat kon Arina hier aan doen?", zegt de bekende Dordtse muzikant Joop Vastenhoud.,

"Als zoiets in een winkel of op het Stadskantoor gebeurt, gaat daar toch ook niet de boel op slot? Ik vind het onrechtvaardig". Ook op social media wordt deze mening massaal gedeeld. "Arina is een prima gastvrouw. Ze heeft haar publiek altijd in de hand", zegt buurman Peter Borsje.

"Maar het kan altijd en overal plotseling een keer misgaan. Het is wel erg makkelijk om dan de schuld bij haar te leggen." Gertjan Kleinpaste, burgerraadslid voor Gewoon Dordt, vraagt om maatwerk: "Ik oordeel niet over dit geval, dit gebeurt vaker en ik denk dat het anders kan".

Verschillende café's in Dordrecht hebben al met de 'standaard' maatregel te maken gekregen. "Je kunt ook overwegen om bijvoorbeeld 48 uur sluiting op te leggen en daarna beslissen of langer sluiten noodzakelijk is", oppert Kleinpaste.


Om de gelijknamige gastvrouw van Arina een hart onder de riem te steken organiseert Vastenhoud in het weekend van 3 tot 5 augustus een benefiet-concert. Vijftien Dordtse muzikanten hebben zich al belangeloos aangemeld.

"Die vrouw is door de sluiting veertien dagen inkomsten kwijt. Dat hakt er behoorlijk in. Als wij als Dordtse muzikanten op deze manier iets voor haar kunnen betekenen, dan doen we dat graag", besluit Vastenhoud.

De 54-jarige Dordtenaar, die in het café een 42-jarige bezoeker ernstig verwondde, wordt verdacht van zware mishandeling of doodslag. De rechter-commissaris besloot dinsdag dat hij nog twee weken in de cel moet blijven.

&t=2s

Lees ook

Tegoeden Dordtpas verlengd naar 2022

Goed nieuws voor de Dordtenaren met een Dordtpas: de tegoeden worden namelijk meegenomen naar volgen...

Komt het Nationaal Historisch Museum naar Dordt? Gemeente onderzoekt mogelijkheden

Een extra museum in het bestaande museumpalet van Dordrecht. De ChristenUnie/SGP dacht hier al eerde...

Zangeres Merol verovert nét niet de beker, maar wel veel harten in Belgische Slimste Mens

Ze was er dichtbij, maar helaas: zangeres Merel Baldé – beter bekend als Merol – heeft net naas...

Oud-wethouder Sleeking: “Alleen met Beter voor Dordt aan het roer blijven we koersvast”

In september nam hij na jaren afscheid als wethouder en partijleider van Beter voor Dordt. Piet Slee...

Dordtenaar (18) die steen naar politiebusje zou hebben gegooid bij Klassieker is geen verdachte meer

De Dordtenaar die eerder deze week werd opgepakt omdat hij een steen door de ruit van een politiebus...

Inchecken op de halte en geen Hooikade in de winter: dit is er allemaal veranderd rondom de waterbus

Blue Amigo is de nieuwe exploitant van de waterbus en dat betekent dat er voor reizigers het een en ...