Dordrecht, Netherlands

Grote verhuizing voor Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht een feit

Het nieuwe verblijf voor de vluchtelingen aan de Poldermolen. RTV Papendrecht
Precies bij het ingaan van de meteorologische winter verhuisden de vijftig Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht naar een nieuwe locatie. De nieuwe opvang vindt plaats aan de Poldermolen, in een leegstaand bedrijfspand. Daar kunnen ze, mits de oorlog in Oekraïne zo lang voortduurt, anderhalf jaar verblijven. Onze collega’s van RTV Papendrecht gingen langs om te kijken hoe de verhuizing verliep.
Redactie RTV Dordrecht | 4 december 2023 16:36 | Aangepast op 4 december 2023 16:36
Het verhuizen van vijftig vluchtelingen is niet even snel geregeld, maar was wel hard nodig. De oude locatie, zalencentrum de Palm, was totaal niet ingericht voor het huisvesten van vijftig mensen. Daar zijn toen een aantal slaapzalen ingericht waar ongeveer twintig mensen per zaal sliepen, privacy was er nauwelijks. Ook de voorzieningen waren provisorisch: douchen gebeurde buiten in een soort container en ook de was werd buiten gedaan. Oorspronkelijk was het plan om de vluchtelingen daar dan ook niet langer dan een paar maanden te laten doorbrengen.

Toch hebben de vluchtelingen bijna anderhalf jaar in de Palm doorgebracht. Na lang zoeken vond de gemeente Papendrecht een leegstaand pand aan de Poldermolen. Burgemeester van Driel legt uit: “De ontwikkelaar is nog minimaal anderhalf jaar bezig voordat er woningen gebouwd kunnen worden op de grond, in de tussentijd mag de gemeente Papendrecht vluchtelingen opvangen in de bestaande bebouwing.”

Hulp
Anderhalf jaar later is de verhuizing dan eindelijk een feit. In twee dagen werd de hele inboedel van de Palm naar de Poldermolen verhuisd. Daarbij kreeg de gemeente hulp van meerder instanties. Vanuit scholen de Lage Waard en het Willem de Zwijgercollege kwamen leerlingen helpen met het in elkaar zetten van meubels en het dragen van (bouw)materiaal. Dordtse stichting Geef het Dordt verzorgde droogtrommels en servies en de Dordtse onderneming Ter Rade Groep doneerde kantoormeubels. De landelijke Fietsersbond deed ook nog een duit in het zakje, zij repareerden gratis de fietsen die voor de vluchtelingen zijn ingezameld.

Voor de Oekraïense bewoners komt er nu, na een lange en lastige periode, een opvang met meer rust en privacy. Op de nieuwe locatie zijn er kleinere woonunits waar zij met maximaal 3 personen kunnen wonen. Er is een grote keuken, waar de bewoners zelf hun maaltijden bereiden en natuurlijk zijn er badkamers en er is een huiskamer. Er is ook permanent een locatiebeheerder en bewaking aanwezig.

Deze tekst kwam tot stand in samenwerking met RTV Papendrecht. Bekijk hieronder ook de reportage die RTV Dordrecht in samenwerking met de collega’s van RTV Papendrecht maakte.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Oorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Papendrechtse school

Het oorlogsmonument bij de begraafplaats in Papendrecht is woensdagmorgen overgedragen aan de leerli...

Open Dag egelopvang Papendrecht: ‘Er komen steeds meer egels binnen’

Bezoekers konden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in de werkruimtes van de egelopvang in Papendre...

BSO-locaties Fit-Kidz moeten drie maanden dicht na overtredingen

De gemeente Papendrecht sluit tijdelijk twee buitenschoolse opvanglocaties (BSO) van Fit-Kidz, vanw...

Gerestaureerde gedenksteen herinnert aan Waternoodsramp '53

Wethouder Jan Dirk van der Borg en ambassadeur van Oostenrijk Astrid Harz hebben woensdagmiddag de g...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...