Er zijn dit jaar twintig deelnemers die de tocht naar Dordrecht afleggen. De hardlopers wisselen elkaar af om het kwartier, door in een busje te stappen dat meerijdt. Toch wordt het een zware opgave, omdat de tocht de hele nacht zal duren.
Betekenisvol
De lopers laten zich vooral sterken door de betekenis van Bevrijdingsdag: “Twee jaar geleden ben ik naar Normandië geweest, toch ook om te kijken wat een afstand die jongens toen moesten afleggen. Vergeleken met dat, is dit niks”, aldus hardloper Dennis, die voor het eerst meedoet.
In de nacht van 4 op 5 mei steekt de burgemeester van Wageningen tijdens een ceremonie het Vrijheidsvuur aan. Op 5 mei 1945 zijn daar de documenten getekend ter overgave van de Duitsers. Vanaf deze locatie vertrekken loopgroepen vanuit het hele land om het vuur te verspreiden en naar hun eigen gemeente te brengen.
Eerste keer in tien jaar
De meeste hardlopers van Fortius doen dit jaar voor het eerst mee met de Bevrijdingsvuurestafette. De laatste editie kon niet doorgaan door corona. Albert, die er als enige wel bij was tien jaar geleden, verwacht dat het ook dit jaar een bijzondere gebeurtenis zal zijn voor de hardlopers. "Ik denk dat het besef later pas zal komen, dat was bij mij destijds ook. Je denkt eerst vooral dat het een leuke uitdaging is als sporter en goed voor teambuilding. Maar eenmaal aangekomen in Wageningen krijg je echt mee waar het om draait, hoe belangrijk het is.”
Indy, die ook voor het eerst meeloopt, benadrukt hoe anders de estafette is dan de meeste marathons: “Ja, de meeste van ons zijn wel ervaren hardlopers en doen regelmatig mee aan marathons. Maar met steeds een pauze van drie kwartier waarna je weer moet opstarten én de vermoeidheid van 's nachts rennen, is dit wel een uitdaging. Zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan.”
Het stokje doorgeven
Dit jaar spelen ook de jonge leden, die nog niet helemaal mee kunnen lopen, een rol bij de estafette. Dit was voor Fortius erg belangrijk, aldus organisator Heleen Huijssen: “Ik vind het vooral heel leuk dat de jeugd erbij betrokken is. Het is belangrijk om ze ervan bewust te maken dat de vrijheid niet zomaar kado is, zeker in deze tijd¨.
De oudere jeugd van Fortius zal vanaf de gevangenis in Dordrecht meelopen met de estafette, voor de laatste drie kilometer. De jonge jeugd sluit aan bij de tocht van het Fortius-gebouw naar het Merwesteinpark. Om 11:15 uur zal met het gebrachte vuur een Vrijheidsvuur worden aangestoken bij oorlogsmonument ‘de Levensboom’.
Hardloper Albert vertelt dat het aansteken van het Vrijheidsvuur een indruwekkend onderdeel was voor de jeugd, toen hij tien jaar geleden meeliep met de estafette. Hij is blij dat de vereniging dit jaar nog meer nadruk legt op die groep:
"Het stokje moet toch doorgegeven worden aan de jeugd, die over vijf jaar misschien ook wel meelopen. Zij zullen tenslotte ook uiteindelijk de gedachte van Bevrijdingsdag en de ceremonies die erbij horen gaan overnemen".