Dordrecht, Netherlands

Heftige ruzie: gans pikt nest visarend

De visarend zet de aanval in Screenshot Beleef De Lente
Een paartje visarenden heeft de afgelopen zeven jaar gebruik gemaakt van een hoog nest in de Biesbosch. En ook dit jaar was het mannetje al druk in de weer om de broedplek in orde te maken. Maar een Canadese gans gooit roet in het eten.
Marjolein Vos | 4 april 2023 10:52 | Aangepast op 4 april 2023 10:52
De gans was al eerder een kijkje komen nemen bij het nest, dat 24/7 live te volgen is via een webcam van de website Beleef De Lente. Maar werd toen verjaagd door de visarend. Het lijkt er nu toch op dat de Canadese gans gewonnen heeft. Het dier heeft zelfs een ei gelegd en zit daar nu prinsheerlijk op.

Totdat de visarend terugkwam en de aanval inzette. Het mannetje laat zijn nest niet zomaar inpikken en scheert rakelings over de gans op het nest heen. In de hoop de indringer te verjagen, maar de gans geeft niet zomaar op en blaast terug.

Op Twitter is de ruzie onder fanatieke volgers van de webcam het gesprek van de dag.
Een ware soap
“Het is net Goede Tijden, Slechte Tijden, hoewel ik op die moment liever naar die soap kijk dan naar deze beelden”, zegt boswachter Harm Blom. “Want dit is gewoon niet leuk.”
De gans moet echt broeddrang gehad hebben, vertelt de boswachter. “Op een onbewaakt ogenblik heeft ze een ei gelegd in het nest, net toen de visarend er even niet was. Ze was al eerder op het nest gaan zitten, maar toen heeft de visarend haar steeds verjaagd. Nu probeert hij dat ook. Maar daarbij vermijdt hij echt lichamelijk contact, omdat hij dan ook gewond kan raken.”

Uit binnen- en buitenland zijn er verhalen bekend van ganzen en andere vogels die nesten kapen. Hoewel Blom er altijd rekening mee hield dat er iets kan gebeuren waardoor de visarend-man op een keer niet zou keren, is dit wel hard. “Er bestaat altijd de kans dat een visarend de winter niet overleeft of dat door storm het nest kapot gaat. Maar nu is het ook nog een exoot, zo’n Canadese schreeuwlelijk, die alles komt opeisen.”

Geen liefde in de lucht
Het ging de afgelopen dagen al niet zo lekker met de visarend-man, die voor het achtste opeenvolgende jaar de weg naar het nest in de Biesbosch had gevonden. Nog nooit werd hij zo vroeg in het jaar gesignaleerd in het gebied. Maar zijn vrouwtje laat op zich wachten. “Hij heeft wel wat geknuffeld met een andere dame. Maar het kwam tot niets.” Mogelijk gaat het om een vrouwtje dat in de Sliedrechtse Biesbosch woont. Daar is inmiddels ook de man bij het nest gezien. Waarschijnlijk heeft ze voor hem gekozen.

Anti-climax
Hoewel het nog niet duidelijk is hoe deze soap gaat aflopen, ziet Blom het somber in. “Als een dier eenmaal een ei heeft gelegd, wordt het heel lastig om te verdrijven. Het ei kan nog kapot gaan en dan kan de visarend het nest opeisen. Of er komt toch nog een vrouwtje bij en dat de gans dan verjaagd wordt. “De visarend-man die hier al 7 jaar broedt, zit er zielig bij op een tak net buiten beeld van de webcam. Hij zit zachtjes te roepen, het lijkt wel of hij onze hulp wil. Maar wij als Staatbosbeheer doen er niets aan. Hoewel het een anticlimax is, is het ook gewoon de natuur. Maar we hadden op een ander einde gehoopt”, besluit boswachter Blom.

Als de gans niet vertrekt, kan het zijn dat de visarend elders een nieuw nest maakt. In het verleden hebben de dieren aangetoond een nest binnen drie weken te kunnen (her-)bouwen, toen het oude nest verwoest was door een storm. Maar of hij dat op een andere plek gaat doen, is de vraag. “Dit was echt een topplek. Je weet niet of hij ergens anders een plek met zoveel rust vindt. Het is afwachten. April is nog niet voorbij. Hoewel dit spectaculaire beelden opleverd, is en blijft het niet leuk.”
De gans blijft voorlopig op het ei zitten Screenshot Beleef De Lente

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Melding van steekpartij in Dordrecht blijkt 'hoog opgelopen ruzie'

Agenten snelden donderdag naar de Beinemastraat in Dordrecht voor, wat achteraf bleek, een hoog opge...

Vanavond in Eilandleven op TV Dordrecht: hoe repeteert het tijdelijke Bachkoor?

Over anderhalve week is het zover. Dan beleeft Bachfestival Dordrecht een wereldprimeur: het alleree...

Feestelijke opening voor bijna dertig watertappunten in Dordrecht

Dordrecht telt deze zomer dertig watertappunten. Tijdens een feestelijke opening van een watertappun...

Dordrecht maakt kinderen warm voor Tourstart met Dikke Banden Race

Tientallen kinderen in gele shirts zoefden woensdag door het Weizigtpark. Ze deden mee aan de eerste...

Jongens hebben bijzonder profielwerkstuk aan hun fiets hangen

Hoe flexibel is het menselijke brein? Met die vraag zijn drie leerlingen van het Johan de Witt-gymna...

Drukke ochtendspits door ongelukken op A16 en A15

Pech voor automobilisten donderdagochtend. Door ongelukken op de A16 bij Zwijndrecht en de A15 bij H...