Dordrecht, Netherlands

Hoe moet de nieuwe gemeenteraad nu verder?

Stadhuis
“Met vier zetels behoor je echt wel tot de partij die serieus gaat meepraten”, vertelt Peter Heijkoop van het CDA opgelucht aan RTV Dordrecht. “We zijn gewoon trots dat we die vier zetels hebben weten vast te houden.” Door de hertelling was het nog even spannend hoe de verdeling van de zetels eruit zou gaan zien.
Stephanie Roggekamp | 25 maart 2022 08:00 | Aangepast op 24 maart 2022 16:43
Die hertelling was nodig omdat het verschil tussen een aantal partijen heel klein was. Mogelijk zou het CDA één zetel verliezen, waardoor ze van vier naar drie zouden gaan. De Verenigde Senioren Partij (VSP) zou dan wellicht stijgen van vier naar vijf zetels. Na de hertelling bleef alles alleen zoals het was.

Doordat de VSP vier zetels heeft, is er een mogelijkheid dat ze een wethouderskandidaat naar voren mogen schuiven. Margret Stolk, blijft er alleen nuchter onder: “Ik ga niet voorruit lopen op die vraag. De twee grote partijen zijn aan zet en wij wachten met spanning af. Maandag hebben we al een gesprek met de formateur. We kijken stap voor stap wat er gaat gebeuren.”

Hoe verder?
Direct naar de bekendmaking van de uitkomst gingen de lijsttrekkers meteen aan de slag met de vraag: hoe nu verder? Zo schoven ze onder andere Pauline Bouvy-Koene als informateur naar voren bij het vormen van een nieuw college.


Maarten Burggraaf, VVD: “Ze is een geboren Dordtenaar. Ze heeft een tijdje gewerkt in het voormalige Refaja ziekenhuis, waardoor ze de stad en regio goed kent. Daarnaast heeft ze ook veel bestuurlijke ervaring. Zo heeft ze genoeg kennis om het proces goed te begeleiden. Dat is ook belangrijk.”

“De coalitie moet kunnen rekenen op een meerderheid in de raad”, vertelt Chris van Benschop van GroenLinks. “Dat hebben we ook echt duidelijk benadrukt in het duidingsdebat. Het staat ook in de opdracht van de informateur dat er gezocht moet worden naar een breed draagvlak binnen de gemeenteraad.”

Donderdagmiddag nam de oude gemeenteraad afscheid. Volgende week wordt de nieuwe raad geïnstalleerd en start de formatie van een nieuw bestuur.

Lees meer over:

Gemeenteraad|

Lees ook

Raad niet eens met huidig vergadermodel, daarom Dordtse Dinsdag

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 wil de gemeente met een nieuw vergadermodel werken. Na onde...

Intimidatie en bedreigingen bij Beter voor Dordt: groot deel van de fractie stapt op

Het volledige bestuur en het grootste deel van de fractie van Beter Voor Dordt (BVD) stapt op uit on...

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

BvD wuift beschuldigingen weg: ‘Ze waren niet bereid om in gesprek te gaan’

De vertrokken fractieleden van het uiteen gevallen Beter voor Dordt waren niet bereid om in gesprek ...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Verdere versplintering in Dordtse gemeenteraad: 'Het is eigenlijk gewoon ruk'

Dordtse politici balen ervan dat het aantal partijen in de gemeenteraad, met het uiteenvallen van Be...