Dordrecht, Netherlands

Indische gemeenschap in Dordrecht herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Het was zaterdag 15 augustus precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindige in Nederlands-Indië. Japan capituleerde op die dag, wat het einde betekende van veel ellende in onder meer de Jappenkampen. Toch was deze beladen datum ook het begin van veel nieuwe pijn, door de onafhankelijkheidsstrijd, politionele acties en de komst naar Nederland. 15 augustus 1945 zou dit jaar daarom groots worden herdacht tijdens de Pasar Malam, maar die herdenking vond door de coronamaatregelen op aangepaste wijze plaats.
Vivian Rutte | 17 augustus 2020 12:04 | Aangepast op 17 augustus 2020 12:04
De herdenkingsbijeenkomst werd dit jaar gehouden in BeneVia Muziekcentrum, met als thema ‘Altijd gevangen, nooit bevrijd’. Om voldoende afstand te kunnen houden mochten hier maar 100 mensen bij aanwezig zijn. Zij hadden zich vooraf aangemeld bij mede-organisator Toko Y-von.

Tijdens de bijeenkomst werd 2 minuten stilte gehouden voor alle slachtoffers, er was muziek en loco-burgemeester Rik van der Linden hield een toespraak namens het gemeentebestuur: “De eerste generatie Indische Nederlanders was bescheiden. Er was daardoor te weinig aandacht voor hen, en voor het herdenken. Het is goed dat we hier steeds meer aandacht aan geven. Indische Nederlanders namen niet alleen hun verdriet mee over een verloren bestaan, maar ook over verloren dierbaren, die moesten worden achtergelaten in Indië. Dat maakte de rouw nog zwaarder.”

Armand Mensingh van Stichting Indisch Dordrecht erkent het belang van de herdenking van 15 augustus 1945: “Nederland kreeg op 5 mei zijn land terug, maar wij eigenlijk nooit. Dat herdenken we vandaag.” Armand ziet ook overeenkomsten tussen 1945 en de coronacrisis: “Er is nu een lockdown, en eigenlijk zaten we toen ook in diverse lockdowns: in de Jappenkampen, tijdens de koloniale en politionele acties, op de boot naar Nederland en bij onze plaatsing in pensions bij aankomst.” Na die aankomst in Nederland werd de Indische gemeenschap geconfronteerd met strenge regels vanuit de overheid, beslaglegging op het inkomen, oorlogstrauma’s en vaak ook veel onbegrip en discriminatie vanuit de Nederlandse samenleving.

Toch was het vertrek naar Nederland vaak de enige optie, omdat de situatie voor velen niet meer veilig was. Zij werden door de Indonesische bevolking gezien als de onderdrukker. “Dat is 300 tot 400 jaar boosheid; dat maakte het voor ons te onveilig om te blijven”, legt Armand uit.

Opvallend is dat er in Dordrecht een grote Indische gemeenschap is, wat ook maakt dat de herdenking van 15 augustus zo enorm leeft. “Waarom de Indische gemeenschap in Dordrecht zo groot is, weten we eigenlijk niet. Het precieze aantal weten we ook nog steeds niet, maar het zijn er héél veel!”


Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...