Onderzoek
Voor het boek dook Spitbaard diep in zijn eigen familiegeschiedenis. "Ik heb bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar mijn Surinaamse oma. Wanneer is zij naar Nederland gekomen en waar in Suriname heeft ze gewoond? Om daar achter te komen ben ik ook naar Suriname afgereisd. Ik heb daar onder andere het Nationaal Archief bekeken."
Spitsbaard heeft ook onderzoek gedaan naar zijn eigen ouders. Daar had hij niet zo’n goede band mee. Vooral niet met zijn moeder. Maar hij is door het onderzoek zijn moeder beter gaan begrijpen. “Door gesprekken met ooms, tantes, broers en zussen ben ik meer begrip voor mijn moeder gaan krijgen. Ook voor mijn vader trouwens. Mijn ouders waren allebei niet supergoed in het opvoeden van zeven kinderen, maar ik begrijp nu beter waarom ze bepaalde keuzes in hun leven hebben gemaakt, en waar ze vandaan komen.”
Genomineerd
Spitsbaard is met zijn boek genomineerd voor de Literaire Parel. Dat is een prijs voor schrijvers die hun boek zelf uitbrengen, dus zonder tussenkomst van een traditionele uitgeverij. Hij maakt kans op twee publieksprijzen en een juryprijs. De publieksprijs voor het populairste boek en de beste cover, en de juryprijs voor het beste boek. “Ik vind het een eer dat ik genomineerd ben. Zeker omdat het mijn eerste boek is. Dat maakt het natuurlijk extra bijzonder.”
Als Spitsbaard zou moeten kiezen welke prijs hij het liefst zou willen winnen, is de keuze voor hem snel gemaakt. “De publieksprijs”, zegt hij. “Dat vind ik stiekem wel de mooiste prijs. Dat zijn namelijk de mensen waar ik het boek voor heb geschreven.”
De prijsuitreiking vindt plaats in Utrecht op 14 juni. Spitsbaard hoort eerst deze week nog of hij bij de laatste vijf schrijvers zit die kans maakt op de juryprijs. Oftewel of hij op de zogeheten shortlist staat. Hij staat nu op de longlist. Bij de twee publieksprijzen staat hij al wel op de shortlist. Dat is in april bekendgemaakt.