Dordrecht, Netherlands

Keihard werken en tóch genieten; zo gaat het met Juballer Evy (20) in Amerika

Vol goede moed vertrok Evy Metsemakers twee maanden geleden naar Amerika om te trainen bij een Amerikaans corps voor de wereldkampioenschappen Drum en Bugle corps. “Het is erg leuk, maar ook druk en we hebben bijna geen vrije tijd.”
Stephanie Roggekamp | 26 juli 2022 16:00 | Aangepast op 26 juli 2022 16:00
Dat het een zware tijd zou worden, wist ze van te voren. Het is niet voor niks dat jongeren maar tot hun 21e levensjaar mogen meedoen aan de competitie. Na een lange busreis, mogen de leden nog even op een matje in een gymzaal slapen. Vroeg opstaan, ontbijten, trainen en weer de bus in. Zo zien de dagen van Evy eruit, samen met de meer dan honderd jongeren waarmee ze aan het touren is.


“We hoeven gelukkig niet elke nacht met de bus te rijden. Soms mogen we twee nachten in de gymzaal slapen”, vertelt Evy. Zodra ze ontbeten hebben begint het trainen. Drie uur lang in de ochtend in de volle zon. Vervolgens mogen ze drie kwartier lunchen en met wat geluk, krijgen ze zelfs één uur lunchtijd. Daarna staat er weer een drieurig trainingsblok op de planning. “Na het avondeten mogen ze weer vier uur trainen.” Zo is de groep 10 uur per dag bezig met het instuderen van de show; dag in dag uit.

Alles voor de show
Maar al dat trainen is niet voor niks. De indrukwekkende shows -waarin ze figuren moeten lopen, muziek moeten maken en tegelijkertijd moeten dansen- worden gedurende meerdere wedstrijden bejureerd. “Momenteel staan we tweede”, vertelt Evy. In totaal doen er tientallen corpsen aan mee. “Voor die showmomenten doe je het. Ik geniet ervan dat de mensen zo enthousiast zijn als we een American football-veld op komen lopen en dan helemaal losgaan. Ik krijg dan echt kippenvel.”

Binnenkort zou Evy eindelijk één vrije dag (van de vier in drie maanden) hebben in San Antonio, maar of dat doorgaat weet ze niet zeker. “Er is daar momenteel een coronabrandhaard, dus ik weet niet zeker of we daarheen gaan.” Corona speelt nog steeds een rol binnen de tour. “Als iemand corona krijgt dan moet diegene in een aparte ruimte slapen. Ze hebben ook een aparte bus voor de mensen die corona hebben”, vertelt Evy. Gelukkig heeft ze dat zelf nog niet meegemaakt.

Leven doet ze deze maanden vooral uit een touringcar. Benieuwd hoe dat eruit ziet?

Lees meer over:

Amerika|

Lees ook

Tot het einde gaan in Amerika, Evy ging ervoor

"Geweldig leuk, maar ik heb me er zelf doorheen gesleept", lacht de Dordtse Evy als ze terug kijkt o...

Dordtse Evy (20) naar Amerika: 'Trainen in veertig graden en de gehele dag doorgaan'

Het is Evy Metsemakers haar grote droom: trainen bij een Amerikaans-corps (Carolina Crown) voor een ...