Dordrecht, Netherlands

Kolff tijdens Nieuwjaarsreceptie: ‘Kijk wat je voor een ander kunt doen’

Het was weer ouderwets druk in het Stadhuis dinsdagavond. De gemeente opende na twee jaar afwezigheid de deuren voor de Nieuwjaarsreceptie. En die werd druk bezocht door de Dordtenaren.
Marjolein Vos | 11 januari 2023 10:50 | Aangepast op 11 januari 2023 10:50
Wie wilde kon de leden van het college persoonlijk de hand schudden en de beste wensen overbrengen. Daarna nam burgemeester Kolff het woord. In zijn tradititionele toespraak blikte hij allereerst terug op een bewogen jaar: 2022 was wat hem betreft een rollercoaster, een jaar van uitersten. Met de vele schandalen, oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.
“Als je afgelopen jaar op een rij zet, lijkt het wel of we van crisis naar crisis hobbelden”, zei Kolff. “Ik zie dat ook in het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Nog maar een paar jaar geleden een overleg waarvan bijna niemand het bestaan kende, nu bijna wekelijks in het nieuws. Vanwege de Coronacrisis, de Oekraïnecrisis, de vluchtelingenopvangcrisis…. Ik spreek hier graag de hoop uit dat dit overleg, waarvan ik vanaf 1 april voorzitter mag zijn, zo snel mogelijk uit die permanente sfeer van crisisbeheersing mag komen.”

Kolff stipte ook de onrust in de politiek aan. “Ik zie overigens ook een crisis in het bestuur. Zeker in Den Haag, waar de versplintering in combinatie met de drang tot het profileren voor de eigen achterban ertoe leidt dat debatten steeds minder gericht lijken op het samen zoeken naar oplossingen. In de media gaat het dan vooral over de gekste uitspraak van de dag en de jurering of de voorzitter er wel of niet goed mee is omgegaan.” Hij prees vervolgens de Dordtse politici. “Gelukkig gaat dat in Dordrecht toch anders. De verkiezingen brachten hier weliswaar een record-aantal partijen in de gemeenteraad: 14, waaronder maar liefst 4 nieuwkomers. Sinds kort hebben we zelfs 15 fracties. Maar ik zie in tegenstelling tot de Tweede Kamer in onze gemeenteraad een grote bereidheid om samen de problemen en vraagstukken van onze tijd aan te pakken, over partijgrenzen heen, ook over de grenzen van coalitie en oppositie heen. De verkiezingen brachten ook een nieuw college, met meer diversiteit in veel opzichten en met een ontzettend goede sfeer en veel onderling vertrouwen.”
Positief vooruitkijken
Naast alle ellende ging de burgemeester in op wat wél goed ging in 2022: hij is blij dat er weer ruimte was voor evenementen na alle coronamaatregelen, dat er geld beschikbaar kwam voor de ontwikkeling van de Dordtse spoorzone en het Maasterras en dat Dordrecht door het Rijk werd geselecteerd om mee te werken aan het nationaal programma leefbaarheid en veiligheid. “Daar gaan de wijken in Dordrecht-West echt van gaan profiteren.”


Tenslotte sprak hij de hoop uit we in 2023 wat meer naar elkaar omkijken en ons wat medemenselijker opstellen. “Met ontspanning, humor, vreugde, levenslust, inzet en een beetje zelfdiscipline kunnen we de wereld om ons heen zoveel mooier en aardiger maken. Zoek niet de grenzen op van wat mag of waar je recht op hebt, maar kijk wat je kunt laten of wat je juist voor een ander kunt doen. Soms mis ik de compassie. Laten we komend jaar gewoon wat meer mens zijn!”

Bekijk hier de hele toespraak van burgemeester Kolff.
Woensdagavond na het nieuws is een uitgebreide impressie van de Nieuwjaarsreceptie te zien op TV Dordrecht. De uitzending is ook te bekijken via ons YouTube-kanaal.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Zoektocht naar burgemeester gestart, maar eerst een waarnemer

De huidige burgemeester van Dordrecht is aan zijn laatste maanden bezig, hij vertrekt en wordt Commi...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...