Dordrecht, Netherlands

Koning komt naar Dordrecht

Koning Willem-Alexander is op 10 november aanwezig bij de start van Ode aan de Synode. Dan wordt er uitgebreid stil gestaan bij het feit dat de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden plaatsvond. Gedurende een half jaar vinden rond dit thema diverse activiteiten plaats.
Marjolein Vos | 1 oktober 2018 14:42 | Aangepast op 1 oktober 2018 14:42
In 1618/1619 was Dordrecht ruim zes maanden lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, verbleven in de stad voor een unieke bijeenkomst. Deze Synode van Dordrecht had grote gevolgen voor de landspolitiek, het kerkelijk leven en de cultuur in de Republiek. Er werd opdracht gegeven om de eerste officiële Nederlandse vertaling van de bijbel te laten maken, de Statenvertaling, en de 'Dordtse leerregels' werden opgesteld. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een gebeurtenis van politiek en cultureel belang, die van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag.

Burgemeester Kolff is blij met de komst van de koning. "We zijn zeer vereerd dat onze Koning op 10 november aanwezig is bij de start van de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode. Gedurende een half jaar staat Dordrecht in het teken van de Synode. We zijn trots op de vele initiatieven uit de stad."

Tijdens de officiele aftrap van de Ode aan de Synode zal de Koning in de Augustijnenkerk een stuk voordragen uit de Statenbijbel. Daarna zal hij op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking stellen die gedurende negen maanden de Statenbijbel kalligrafeert. Vervolgens opent hij de nieuwe tentoonstelling Werk, bid & bewonder in het Dordrechts Museum. Daar opent hij de tentoonstelling.

De Koning is al bekend met Dordrecht. Hij vierde hier in 2015 Koningsdag en opende toen officieel het Hof van Nederland.

Lees ook

Volgens de Dordtse VVD mogen de gele vuilniszakken de prullenbak in

De Dordtse VVD wil de gele zakken voor plastic afval uit het straatbeeld laten verdwijnen. Dordtse b...

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Het is feest in het Wantijpark in Dordrecht. Terwijl festival Brand Parkies vorige week maar circa t...

Nabestaanden herdenken bemanning WOII-bommenwerper ‘Popeye’

Zondag was het precies 80 jaar geleden dat de Britse Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte in ...

Cocaïnewasserij in Ridderkerkse woonwijk aangetroffen, politie zoekt naar dader

Middenin een woonwijk in Ridderkerk trof de politie een cocaïnewasserij aan. Een alerte buurtbewoner...

Komt de mooiste truck van Nederland uit Hardinxveld-Giessendam?

Het zijn spannende tijden voor vrachtwagenchauffeur Ron Houweling uit Hardinxveld-Giessendam. Zijn v...

Sliedrechtse musea worden trouwlocaties, als alternatief voor Raadhuis

Trouwplannen in Sliedrecht? Lees dan vooral verder. Na de zomer krijgt de gemeente er twee nieuwe (t...