Dordrecht, Netherlands

Krijgt moordverdachte Lucky hulp uit criminele circuit?

Inval in huis waar vriend woonde met wie hij gewapend een bank overviel

Minh Nghia Vuong, alias 'Lucky' Politie
In de klopjacht op de 49-jarige voortvluchtige schutter Lucky is de politie begin deze week in Rotterdam-Alexander het huis binnengevallen van een van zijn vroegere criminele partners: Hassan M. De Dordtenaar Lucky en en 41-jarige M. stonden 15 jaar geleden geleden samen voor de rechter voor een gewapende overval op de Rabobank in Heerjansdam.
RTV Rijnmond | 2 februari 2023 09:17 | Aangepast op 2 februari 2023 09:17
Lucky, die eigenlijk Minh Nghia Vuong heet, wordt verdacht van de moord op de 66-jarige Michel en een poging tot moord op haar 38-jarige dochter Anneke. Zij vecht anderhalve week na het schietdrama op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht nog steeds voor haar leven. Anneke is de ex-partner van Vuong.

De Dordtenaar is sinds de schietpartij van 21 januari spoorloos verdwenen. De politie heeft in de dagen na het drama een aantal vluchtauto's gevonden en heeft in verschillende huizen van vermeende contacten van de schutter invallen gedaan. Die huiszoekingen hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Al sinds het begin van de klopjacht op Vuong zijn er geruchten dat hij wordt geholpen door zijn criminele netwerk. Er zijn extra rechercheurs op de zaak gezet en er ligt een bedrag van 30.000 euro klaar voor de gouden tip.

Piet Costa
Maandagavond was er een inval in het huis van Hassan M. aan de Pegasusweg in Rotterdam-Alexander. Diens advocaat Tony Boersma bevestigt dat het om de woning van zijn cliënt gaat. Hassan M. was jarenlang de rechterhand van de Rotterdamse drugsbaron Roger P., beter bekend als Piet Costa.

Volgens De Telegraaf wordt Vuong bij zijn vlucht geholpen door mensen uit de kringen van Piet Costa, onder wie Hassan B. Advocaat Boersma heeft deze theorie en de politie-inval met zijn cliënt besproken. Die laat vanuit de gevangenis weten het een onzinverhaal te vinden: als gedetineerde zou hij onmogelijk Vuong kunnen helpen.
Vriendschapsband
M. en Vuong stonden in 2006 samen voor de rechter. Ze pleegden twee jaar eerder een gewapende overval op de Rabobank in Heerjansdam, waarbij ze 67.000 euro buitmaakten. Eind 2005 stalen ze samen drie auto's bij een autobedrijf in Zoetermeer.
De Telegraaf schrijft dat de twee een vriendschapsband hebben opgebouwd. De krant concludeert op basis van bronnen uit het criminele circuit dat Lucky een 'klusjesman' is die door de onderwereld wordt ingehuurd voor het regelen van bijvoorbeeld drugstransporten. Hij zou geen deel uitmaken van het netwerk rond Piet Costa.
De gewelddadige Vuong heeft een lang strafblad voor gewapende overvallen op banken en geldlopers, diefstal, drugshandel en vuurwapengeweld. In 2017 kreeg hij 7 jaar cel voor de overval op een geldloper in Zoetermeer.

Martelcontainer
Hassan M. werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor onder meer het bouwen van een martelcontainer - met daarin een oude tandartsstoel en martelwerktuigen - als onderdeel van een illegale gevangenis in Wouwse Plantage. Daarnaast verzamelde M. informatie over mensen die gevangengezet en eventueel gemarteld konden worden.
Roger P. gaf opdracht tot de bouw van de gevangenis en de martelcontainer. Hij kreeg daarvoor 33 maanden cel. Een hogere straf was niet mogelijk; de drugsbaron was kort daarvoor door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor grootschalige cocaïnehandel.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

zwijndrecht|Schietpartij|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Manuel werd in de val gelokt, vermoord en in stukken gezaagd. Volgens zijn dochtertje 'mag papa nu wel uit zijn doosje komen’

Dagenlang zocht de familie van Manuel Alvarez in de zomer van 2021 naar de vermiste Zwijndrechter. Z...

Proces tegen 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht loopt vertraging op en start volgend jaar

De rechtszaak tegen verdachte Minh V. alias Lucky heeft een flinke vertraging opgelopen. De 50-jarig...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...

De oma van Ann-Sofie mist de vrolijke bezoekjes en appjes van haar doodgeschoten kleindochter

De vader van de doodgeschoten Ann-Sofie zet een foto van zijn dochter neer, een paar meter achter de...

Emotioneel vervolg rechtszaak schietpartij bij zorgboerderij in Alblasserdam

De rechtszaak over de schietpartij bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam is vandaag na een maa...

Politie-inval woning in Zwijndrecht, man van z'n bed gelicht en meegenomen

Aan de Doctor Boutensstraat in Zwijndrecht is de politie maandagochtend een woning binnen gevallen. ...