Dordrecht, Netherlands

Leesmeter: challenge daagt kinderen uit om te lezen

Kinderen zitten stilletjes in een kringetje, terwijl zij omringd worden door grote panelen met hun favoriete boekenhelden erop afgebeeld. De jonge scholieren hangen aan de lippen van kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander, die een stukje voorleest uit haar boek. De Kinderboekenweek is officieel van start gegaan. Het Nationaal Onderwijsmuseum besloot daarom ook de Leesmeter te lanceren.
Marie Frenay | 5 oktober 2022 16:42 | Aangepast op 5 oktober 2022 16:42
De lancering van de Kinderboekenweek verliep dit jaar net iets anders dan gebruikelijk. Het onderwijsmuseum besloot namelijk ook om jonge kinderen kennis te laten maken met de Leesmeter.

Leeschallenge
“De Leesmeter is een middel om kinderen te motiveren meer te lezen”, vertelt Martiene Blijdorp hoofd educatie van het onderwijsmuseum. “Uit verschillende artikelen is namelijk gebleken dat jongeren en kinderen steeds minder lezen, daarom hebben wij de Leesmeter het leven ingeroepen”, vertelt Blijdorp.

Groepen kinderen of klassen kunnen het aantal bladzijdes invoeren die zij gelezen hebben op de website van de Leesmeter. Hoe meer de kinderen lezen, hoe meer beloningen zij kunnen krijgen. “Deelnemers kunnen gratis toegang winnen tot het Onderwijsmuseum bijvoorbeeld”, zegt Martiene Blijdorp.

Uitzondering op de regel
Als wij de cijfers mogen geloven staat het er slecht voor met de lezende jeugd in Nederland, maar dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Kinderburgemeester Lynn Loopik mocht namelijk de Leesmeter onthullen, samen met kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander, en zij blijkt een echte boekenwurm te zijn. “Ik lees heel veel. Ik houd erg van spanning en avontuur”, legt de piepjonge burgemeester uit.

De kinderboekenschrijfster is in elk geval niet pessimistisch over deze nieuwe trend. “Ik schrijf voor kinderen tussen de vier en tien jaar oud. Deze groep leest nog hartstikke veel”, zegt Den Hollander. Pas wanneer kinderen ouder worden en geconfronteerd worden met games, internet en televisie neemt het lezen af vertelt de kinderboekenschrijfster.

Lees meer over:

kinderboekenweek|

Lees ook

Jonge schrijfster Maria (14) schrijft een boek over Tweede Wereldoorlog: 'Lezen kan heel leuk zijn'

De kinderboekenweek staat voor de deur en daar ontstond het idee van Maria Molenaar om een boek te s...