Dordrecht, Netherlands

Manuel (15) en Araceli (16) helpen bewusteloze man op straat en missen eindexamen: 'Helden zijn het'

Als Manuel donderdag op zijn fiets onderweg is om zijn eindexamen Nederlands te maken, ziet hij plots een bewusteloze man op straat liggen. Hij twijfelt geen moment, roept een medeleerling die voor hem loopt erbij en belt 112. Als ze daarna helpen bij het reanimeren, begint ook het eindexamen. "Mensenlevens gaan voor examens, altijd."
Rijnmond | 17 mei 2024 17:00 | Aangepast op 17 mei 2024 14:46
Het is donderdagmiddag als de 15-jarige Manuel in Papendrecht op zijn fiets springt. Hij heeft nog vijf minuten tot het examen Nederlands van mavo 4 begint, als hij in de Onderslag ter hoogte van de Stellingmolen, een man bewusteloos op straat ziet liggen.

Paniek, want hij heeft geen telefoon bij zich. Tijdens het eindexamen is een telefoon namelijk verboden. Voor hem ziet hij een meisje fietsen dat hij herkent als een medeleerling van de CSG De Lage Waard, het is Araceli, ook zij is onderweg naar haar eindexamen.

Manuel roept zijn leeftijdsgenoot om hulp. Gelukkig heeft zij haar telefoon – stiekem – wel meegenomen. Ze bellen 112. "Bij 112 schatten ze dan in hoe groot de kans is dat iemand gereanimeerd moet worden", vertelt Jacco, de vader van Manuel.

"Via de app van de Hartstichting wordt dan een bericht verstuurd naar alle burgerhulpverleners in de buurt dat iemand gereanimeerd moet worden. Iemand van de dokterspraktijk, die onderweg was naar haar werk, kwam naar aanleiding van de oproep aangerend."

'Mijn hart zat in mijn keel'
Manuel trekt zijn jas uit en legt deze onder het hoofd van de man, om te voorkomen dat zijn hoofd bij de reanimatie steeds tegen de harde grond raakt. Ook de medeleerling probeert de dokter te helpen waar zij kan.

Als het ambulancepersoneel en de politie aankomen, krijgen Manuel en Araceli van de politie te horen dat ze goed gehandeld hebben.

Moeder Petra krijgt intussen de schrik van haar leven als school belt met de vraag waar Manuel blijft. "Die zou er al lang moeten zijn", antwoordt zij. Vlak na het telefoontje hoort zij sirenes buiten en op internet leest ze 'medisch ongeval Stellingmolen'.

'Als een kip zonder kop ben ik op de weg van Manuel gaan fietsen', schrijft zij op Facebook. 'Ik zie zijn fiets staan, maar hem niet en iemand anders zie ik op de grond liggen. Stond Manuel met de politie te praten, mijn hart zat in mijn keel.'

Identiteit getraceerd
Het ambulancepersoneel slaagt erin om het hart van het slachtoffer weer op gang te krijgen. "Ze konden hem daardoor met hartslag naar het ziekenhuis brengen", vertelt vader Jacco.

"De politie zei dat dat, onder deze omstandigheden, de best mogelijke situatie was." Het slachtoffer, een 82-jarige man, is in het ziekenhuis opgenomen. Hoe het nu met hem gaat is niet bekend.

De man had geen identiteitsbewijs of portemonnee bij zich, maar wel twee autosleutels in zijn broekzak, meldt Papendrecht Media. Daardoor konden, na een korte zoekactie, zijn auto en daarmee zijn identiteit getraceerd worden. De politie heeft de vrouw van het slachtoffer op de hoogte kunnen brengen van het nieuws.

Helden
Voor Manuel en Araceli was het eindexamen inmiddels lang en breed begonnen. "Als je meer dan een half uur te laat bent, mag je helaas niet meer deelnemen", vertelt een woordvoerder van CSG De Lage Waard. "Maar ze mogen het examen halverwege juni inhalen en dat examen telt dan gewoon als hun eerste kans."

Volgens Manuels vader Jacco heeft zowel de politie als de school 'geweldige' nazorg geleverd. "Ze hebben veel met ze gepraat hierover. Ze zijn beiden natuurlijk erg geschrokken. Manuel heeft er slecht van geslapen vannacht. Hij was wel echt onder de indruk van wat er is gebeurd, hoor."

Op Facebook zijn de reacties lovend. 'Wat een held', schrijft de een. 'Kippenvel, wat dapper', reageert een ander. Meerdere mensen vinden dat Manuel wat hen betreft al 'cum laude geslaagd is voor zijn heldenexamen'. Ook vader Jacco toont zich trots op social media: 'Al twee uur tranen in mijn ogen, zo trots.'

Over het gemiste examen maakt Manuel zich volgens zijn vader niet zo druk. "Nee, dat vindt hij niet zo erg. Hij moet er hard voor werken, maar hij gaat zijn eindexamen wel halen, denk ik. Helden zijn het. En we zijn trots op Manuel. Mensenlevens gaan voor examens, altijd."

Lees ook

Woning Boris Pasternak-erf gesloten wegens illegale prostitutie

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff heeft per direct een woning aan het Boris Pasternak-erf in Dord...

Politie vraagt pleziervaarders op de Merwede uit te kijken naar vermiste Yoran (16)

De politie roept pleziervaarders op de rivier de Merwede op om mee te zoeken naar de vermiste Yoran ...

Weer een drugspand gesloten, deze keer in Papendrecht

Er is een drugspand gesloten aan de Zonnebloemstraat in Papendrecht. Dat deed burgemeester Margreet ...

Boa's en politie gaan overlast binnenstad te lijf

Handhavers van de gemeente Dordrecht en de politie hebben donderdag verschillende boetes uitgedeeld ...

Jongens hebben bijzonder profielwerkstuk aan hun fiets hangen

Hoe flexibel is het menselijke brein? Met die vraag zijn drie leerlingen van het Johan de Witt-gymna...

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Een automobilist is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een ongeluk op de A16. De botsing gebeurd...