Dordrecht, Netherlands

Medewerkers Albert Schweitzer staken: “Veel plezier in ons werk, maar met plezier koop je geen brood”

Zorgmedewerkers van het ASz hebben zich verzameld in de grote hal RTV Dordrecht
Op donderdag 16 maart leggen ziekenhuismedewerkers voor 24 uur het werk neer. Dat gebeurt op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen door heel Nederland. Ook in het Albert Schweitzer Ziekenhuis doen er vier afdelingen mee.
Trevyn van Houwelingen | 16 maart 2023 15:14 | Aangepast op 16 maart 2023 15:14
Er wordt in het ziekenhuis gewerkt alsof het een zondag is, dat betekent dat alleen de spoedeisende zorg doorgaat. De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De cao-onderhandelingen zijn recentelijk geknapt omdat de partijen het niet eens kunnen worden. De oude cao liep in januari 2023 af.

Werkdruk en koopkracht
Als het aan de medewerkers en vakbonden ligt is het de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk. Rob Koster is onderhandelaar voor zorgvakbond FBZ, hij vat de problemen kort samen: “Het kan gewoonweg niet door de beugel dat de NVZ nóg meer flexibiliteit vraagt en daar inlevering van koopkracht en allerlei inperkingen voor duurzame inzetbaarheid tegenover stelt.”

De constante druk die sinds de coronacrisis op de zorg ligt is volgens zorgmedewerkers ook niet minder geworden, om die druk op te vangen wordt hen gevraagd flexibel te zijn. Dat schiet bij veel medewerkers in het verkeerde keelgat, aangezien loonsverhogingen om koopkrachtverlies tegen te gaan ook nog niet voldoende worden toegezegd. De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10% voor één jaar plus 100 euro. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat.

Ook willen de vakbonden dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: 'We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werkvoldoende rust krijgen.'

In totaal doen 64 locaties van de verschillende ziekenhuizen in Nederland mee met de landelijke staking. Het aantal afdelingen varieert per ziekenhuis. Zo doen in het Antoni van Leeuwhoekziekenhuis (Amsterdam), dat voor de eerste keer mee doet met een staking, 48 afdelingen mee. Bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is, met 33 deelnemende afdelingen, bijna het hele ziekenhuis dicht.

Vier afdelingen
In het Albert Schweitzer werd de dag afgetrapt met een toespraak om 09:30, waarna zo’n tweehonderd opgetrommelde vakbondsleden en medewerkers een sit-in deden. Ook zijn de stakers aangemoedigd om tijdens de lunch een symbolische kom soep te komen halen, om aan te geven hoe erg de onderhandelingen met de werkgevers in de soep zijn gelopen.

In totaal doen er in het Dordtse ziekenhuis vier afdelingen mee met de stakingen. Dat zijn de radiologie, intensive care, operatiekamers en C2. De spoedeisende hulp is logischerwijs wel open gebleven, maar verklaart zich solidair met de acties.

Of de landelijke actiedag genoeg zal zijn om beweging te krijgen in de vastgelopen onderhandelingen met de NVZ moet later blijken, voor zorgmedewerkers van het Albert Schweitzer is het simpel: als het niet met één dag lukt moeten we nog maar een keer gaan staken. Dan doen er waarschijnlijk meer dan vier afdelingen mee, en in het uiterste geval doet misschien de spoedeisende hulp mee. Maar men hoopt natuurlijk dat het tot zulke rigoureuze maatregelen niet tot hoeft te komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bekijk hieronder ook onze videoreportage over de stakingsdag.

Lees ook

John en Harrie doneren duizenden kaarten en atlassen aan Leidse Universiteit

De collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) wordt flink uitgebreid. Een verzameling ...

Talkshow door studenten in duurzaamheidsfabriek: ‘Ik wil ze een stem geven'

Studenten van Da Vinci en Yuverta hebben vrijdag een talkshow gehouden in de duurzaamheidsfabriek. T...

Aandacht voor hulpverleners, jongeren en coronapatiënten in kerstboodschap Kolff: ‘Ik denk aan jullie’

“We zijn allemaal mensen, niet elkaars vijand.” Burgemeester Wouter Kolff wil in een kersttoespr...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Regio blikt terug op 2021 in programma ‘Lokaal’

Onder leiding van Rijnmond-presentator Ruud de Boer kijken de lokale omroepen samen met de regionale...