Dordrecht, Netherlands

Minima Drechtsteden beter af

De koopkracht van de minimuminkomens in de Drechtsteden is er in twee jaar flink op vooruitgegaan. Dat staat in een evaluatie van het minimabeleid. Wel is ook het aantal minima toegenomen
Gert van der Steen | 20 juni 2016 11:10 | Aangepast op 20 juni 2016 11:10
.Deze evaluatie van de Sociale Dienst is vandaag naar de Drechtraad verstuurd. Daarin wordt de financiële toestand van de minima door het Nibud en het Onderzoekcentrum Drechtsteden vergeleken met de situatie in 2013. Sinds dat jaar zijn een aantal maatregelen van kracht geworden waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Na aftrek van de vaste lasten staan de meeste minima nu positief, waar dat in 2013 nog niet het geval was. Maar voor sociale activiteiten, zoals sport, is er nog steeds geen geld over. Daarom zijn er nog aanbevelingen gedaan om ook in deze situatie verbetering te brengen.


De regelingen die sinds 2013 zijn ingesteld hebben effect. Het gaat daarbij o.a. om het Persoonlijk Minimabudget, de vrijwilligersbonus, het SMS kinderfonds en de collectieve zorgverzekering. Maar hoewel steeds meer mensen van de regelingen gebruik maken, wordt nog lang niet iedereen bereikt. Portefeuillehouder Van de Burgt wil dan ook op korte termijn in overleg met organisaties om een werkgroep in te stellen, die de bekendheid van de regelingen moet vergroten.


Daarnaast zijn er een aantal aanbevelingen gedaan om de mogelijkheden voor maatschappelijke participatie te verbeteren. Zo valt te denken over een soortgelijk fonds als het SMS Kinderfonds om ook volwassenen in staat te stellen om te sporten en aan culturele activiteiten deel te nemen. En om het budget hiervoor verder te verruimen zouden er mogelijk afspraken kunnen worden gemaakt met woningcorporaties over huurmatiging. Van de Burgt neemt deze aanbevelingen over en wil voor het eind van het jaar daarover een voorstel doen.

Lees ook

Aantal IC-bedden Albert Schweitzer ziekenhuis blijft onveranderd tot na lockdown

Hoewel het aantal opnames van coronapatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis iets afvlakt, bli...

Dordrecht zet in op maatschappelijk betrokken ondernemen, dít bedrijf doet dat al

Met het actieprogramma 'Ondernemen met Impact' wil de gemeente Dordrecht ondernemers stimuleren zich...

Dominantie in het veld gaat wielrenster Lucinda Brand niet vervelen

Het jaar 2021 stond voor wielrenster Lucinda Brand in het teken van winnen. Heel veel winnen. De ene...

Gevonden! Dit is de nieuwe barista van Het Vogelnest

Het Vogelnest zocht de afgelopen weken hard naar een nieuwe barista. Julia Teekens - bekend van het ...

Gezocht: Muzikanten voor het ToBe Solistenconcours

Muzikanten uit de regio kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het ToBe Solistenconcours. De achtste ed...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...