Dordrecht, Netherlands

Net 18 en nog geen idee op wie je moet stemmen? First Time Voters event helpt daar een handje bij

Speciaal voor jonge kiezers werd er maandagavond een online debat georganiseerd. In het First Time Voters event kwam de (jonge) vertegenwoordiging van alle zestien partijen aan het woord en spraken zij over onderwerpen zoals veiligheid, wonen en een bruisende binnenstad. "Lekkere vlotte kleding, hun eigen taal en op Instagram aanwezig zijn. Politiek kan heel erg leuk zijn."
Alexander Eleveld | 22 februari 2022 13:24 | Aangepast op 22 februari 2022 13:24
Yara van Engelen van GroenLinks vond het in ieder geval weer heerlijk na twee jaar: "Het was zo fijn om weer eens te laten zien waar je voor staat." Ook Pieter Groenewege denkt dat hij de visie van de Partij voor de Dieren goed heeft kunnen overbrengen. Floris van Willigen, van CU/SGP, was stiekem een beetje zenuwachtig, maar daar was niks van te merken: "Het was ontzettend leuk en ook goed georganiseerd."

Iedere partij kreeg dertig seconden om te pitchen en ging vervolgens in één van de drie onderwerpen in debat. Vooral over wonen hadden de partijen veel te zeggen. "Iedereen wil natuurlijk meer bijbouwen," vertelt van Engelen. "Maar ik moest Rolin [van de VVD, red.] toch even onderbreken. Ik ben superblij dat zij nu ook goedkope woningen willen bouwen, maar waarom hebben ze dat vier jaar geleden niet gedaan?"

"We zijn niet de technopartij van Dordt"
Voor veel jongeren is het nachtleven van Dordrecht wellicht iets te saai met weinig uitgaansgelegenheden en vroege sluitingstijden. Veel partijen zijn er dus voor om dat te bevorderen. De CU/SGP vindt echter dat we daar goed over moeten blijven nadenken: "Ik ga niet zeggen dat er grootschalig overlast is, maar er zijn ook een heleboel andere leuke dingen. Bijvoorbeeld de historie of de markt. Niet alleen bier of wijn drinken, maar ook de gezelligheid in en rondom de binnenstad is belangrijk."

99+1
Veel jongeren stemmen niet of nauwelijks. Niet tijdens de landelijke verkiezingen en nog minder tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat terwijl zij ook onderdeel zijn van de Dordtse maatschappij. Verschillende initiatieven zoals het First Time Voters event, maar ook de 99+1 campagne van STAD Dordt probeert meer jongeren naar de stembus te krijgen.

Waarom stemmen er eigenlijk zo weinig jongeren? De partijen denken dat het allemaal toch net iets te oubollig en grijzig is. "Waar gaan de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk over?" en: "Jongeren zijn, nog meer dan oudere mensen, bezig om hun eigen leven op de rails te krijgen en dan is de gemeente op de rails krijgen nog een beetje een ver van je bed show."

"Die ene procent kan het verschil maken"
Liam Hekkert was één van jongeren die live aanwezig was bij het event. In opdracht van STAD Dordrecht maakt hij de video’s op het Instagram-kanaal 99+1. Daarin legt hij uit wat de gemeenteraadsverkiezingen zijn en wat de gemeente eigenlijk doet. ¨We zijn met zoveel jongeren in Dordrecht. We kunnen de meerderheid halen. Die ene procent kan iedereen zijn en dat kan een verschil maken. "

Ook de mentale gezondheid onder jongeren en het onderwijs kwamen aan bod. Het First Time Voters event werd georganiseerd door Kunstmin, Bibelot, Popcentralie en de Bibliotheek AanZet. RTV Dordrecht zendt volgende week hiervan een samenvartting uit.

Lees ook

Energieplein omgetoverd in winterse sferen voor festival

In de kerstvakantie wordt er genoeg voor kinderen en hun ouders georganiseerd. Maar in januari is he...

Op muzikale expeditie tijdens festival Wanderlust

Bibelot en Schouwburg Kunstmin organiseren op zaterdag 13 januari een nieuwe editie van hun muziekfe...

Dit zijn de winnaars van de Dordtse Vrijwilligersprijzen 2023

Kunstmin was donderdagavond het decor voor de uitreiking van de Dordtse Vrijwilligersprijzen. De org...

Goedkoper parkeren buiten het centrum voor sint- en kerstinkopen

De komende zes weekenden hoef je minder te betalen voor parkeren in de parkeergarage Energiehuis. D...

Dordtse jongeren in gesprek met politici over aankomende verkiezingen

Voor stemmers die op 22 november voor het eerst naar de stembus mogen werd dinsdagavond een speciaal...

20 Dordtenaren onderscheiden tijdens jaarlijkse lintjesregen: ‘Een bijzonder moment’

“Tot anderhalf uur geleden wist ik nog van niks.” Blij verrast waren de 17 gedecoreerden die woensda...