De omroep voor televisie, radio, internet en sociale media zal nog deze maand de eerste stap in de procedure zetten met de aanvraag voor een nieuwe vergunning bij het Commissariaat voor de Media in Hilversum. Daarna is de gemeenteraad van Dordrecht aan zet, die heeft een adviserende rol. De huidige uitzendlicentie van RTV Dordrecht loopt door tot 24 september 2017.
Relevant en vertrouwd
,,De opdracht is en blijft een relevante en vertrouwde media-organisatie te zijn van en voor alle Dordtenaren. Daarvoor is een breed draagvlak nodig in de stad, een solide financiële basis en journalistieke onafhankelijkheid. Ik noem dat werken aan eenheid in verscheidenheid", aldus de voorzitter a.i. Hij wijst erop dat het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht in een brief aan de gemeenteraad ook de onafhankelijke publieke rol van de omroep heeft benadrukt. “We zitten weer in een stijgende lijn, dat wordt bevestigd door de positieve resultaten van het laatste grote publieksonderzoek door het Onderzoek Centrum Drechtsteden (OCD). En we doen er alles aan om die stijgende lijn vast te houden."
We hebben veel te bieden
De voorzitter a.i. vindt naast de betrokkenheid en inzet van al het personeel (medewerkers, vrijwilligers en stagiairs) de twee bestuursorganen van groot belang. Ten eerste het bestuur, dat vanaf woensdagavond 8 maart bestaat uit voorzitter Fred Venus, secretaris Dik van der Zeijden, Rene Portielje en Nina van Hoof. Ten tweede het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO), met leden uit alle stromingen en geledingen van de Dordtse samenleving. Dat is een absolute noodzaak voor een onafhankelijke journalistieke organisatie. De scheidende voorzitter a.i. constateert tenslotte dat de organisatie een open oog heeft voor samenwerking buiten het eiland van Dordrecht. "De gemeente Dordrecht werkt al goed samen met gemeentes in de regio in de Drechtraad. Ik denk dat de verschillende lokale omroepen in het Drechtsteden-gebied elkaar ook veel te bieden hebben. Dat kan al met behoud van ieders zelfstandigheid volgens de eigen vergunning. Ook RTV Rijnmond is een belangrijke partner. Kijkers, luisteraars en lezers in stad en regio hebben er baat bij als in samenwerking mooie producties worden gemaakt. Een bredere blik gaat niet vanzelf en soms zal een cultuuromslag nodig zijn. De journalist van gisteren had vooral een blocnote bij de hand. De journalist van vandaag moet een professionele specialist zijn in de informatiewereld en gaat met de ontwikkelingen van morgen voorop mee. Bij de uitwerking van de toekomstplannen vervult onze directeur en hoofdredacteur Ton van Wijngaarden een sleutelrol. Hij is de cultuurdrager van de lokale media-organisatie, met ook een actieve rol van alle andere betrokkenen, waarbij eenheid in verscheidenheid het parool is".