Dordrecht, Netherlands

Nieuwe staking in metaal- en technieksector

Een loonsverhoging van 5 procent. Dat was één van de eisen die medewerkers van de metaal- en technieksector in december stelden tijdens een werkonderbreking in Alblasserdam. Aangezien die wens nog niet is ingewilligd, wordt er donderdag opnieuw gestaakt. En wel 24 uur lang.
Marjolein Vos | 12 januari 2022 13:30 | Aangepast op 12 januari 2022 13:30
De medewerkers verzamelen zich donderdag voor de kuip in Rotterdam. Na een 'kerstvakantie pauze' gaat hiermee een nieuwe serie stakingen in tal van regio's in het gehele land van start, laat FNV Metaal weten. Net als in Alblasserdam vorige maand wordt er ook nu een zogenoemde staakstaat ingericht, waar de deelnemers zich, digitaal vanuit de auto, kunnen laten registreren.

Volgens FNV Metaal regiobestuurder Jan Meeder is er alle reden voor een staking. "Nog steeds is er geen zicht op een spoedig akkoord. Werkgevers zetten onbegrijpelijk de hakken in het zand en komen niet met een verbeterd voorstel. Een loonsverhoging van 1,4% stellen zij voor: belachelijk in relatie tot de prijsstijgingen. En nauwelijks verbetering voor jongere werknemers, die wat ons betreft een vak-volwassen salaris verdienen. Afschaffen van magere jeugdlonen is dan ook ons voorstel! Dat kan de broodnodige instroom van jonge werknemers in de sector verbeteren. Wij gaan door met actie voeren totdat onze cao eisen zijn ingewilligd."

Naast de loonsverhoging eist FNV Metaal onder meer ook eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten (een minimaal bruto uurloon van 14 euro) en een zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.

Bekijk hier de reportage die wij in december in Alblasserdam maakten.

Lees ook

Bussen treden in voetsporen van NS met staking

Van plan om met de bus te reizen in en rondom Dordrecht? Doe maar niet! Bussen vallen op 6 september...

Bussen rijden toch tijdens staking van Qbuzz

Tientallen buschauffeurs stonden dinsdagochtend op Dordrecht Centraal. Niet te wachten tot ze aan hu...

Stakingen streekvervoer gaan gewoon door

Buschauffeurs leggen op vrijdag 16 september hun werkzaamheden neer. Niet alleen in Dordt rijden de ...

Wéér staking streekbuschauffeurs; 'Qbuzz noemt actie zinloos'

Buschauffeurs met FNV als vakbond willen het streekvervoer 19, 20 en 21 oktober stilleggen. “De ch...

Nabestaanden dodelijke schietpartij zorgboerderij willen meer weten over schutter John S.

De nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam wille...

‘Politiek, hier moeten jullie mee aan de slag!’

De FNV, de grootste Nederlandse vakbond, was afgelopen zaterdag neergestreken in de Dordtse binnenst...