Dordrecht, Netherlands

Nieuws uit het dierenrijk: Scharrelaar landt in Biesbosch, terwijl otter eromheen dobbert

Een speelse otter Pixabay
Vorige week landde, geheel onbedoeld, de scharrelaar in ons natuurgebied. En dat is best bijzonder, want dit is de eerste keer dat de verre reiziger in het gebied neerstrijkt. Terwijl de scharrelaar zijn entree maakt laat de beruchte otter nog even op zich wachten.
Marie Frenay | 31 mei 2022 14:30 | Aangepast op 31 mei 2022 14:30
De scharrelaar is een opvallend figuur. Het is een fel blauw vogeltje dat afkomstig is uit Spanje en het zuiden van Frankrijk. De verre reiziger overwintert in Afrika en reist in de lente weer terug naar het zuiden van Europa. “De scharrelaar wordt jaarlijks gespot in Nederland, maar het is de eerste keer dat het vogeltje in de Biesbosch landt. Normaal gesproken vliegen ze terug naar zuid-Europa, maar deze is doorgevlogen naar het eiland van Dordt”, vertelt boswachter Harm Blom.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal
De verdwaalde exoot heeft volgens de boswachter geslapen en gegeten: “Het is moeilijk te zeggen of de vogel nu terugvliegt naar Frankrijk. Misschien steekt hij eerst zijn snavel elders in het land op.”
De scharrelaar is niet het enige opvallende dier in het natuurgebied. De otter zou inmiddels gespot zijn in de Brabantse Biesbosch, maar volgens boswachter Blom moeten we nog even geduld hebben. “Afgelopen weekend zijn er mogelijke beelden gemaakt van de otter. Maar deze beelden zijn zo onduidelijk dat we niet met zekerheid kunnen vaststellen dat het echt om de otter gaat”, legt Blom uit.

Nog even geduld
De otter is een schuw dier, dat zich moeilijk laat traceren. In Utrecht en Brabant is het zoogdier al wel een paar keer waargenomen, maar voorlopig dobbert het beestje de Biesbosch voorbij. “Natuur en Bosbeheer doet nu wel veel onderzoek naar de otter. We hebben wildcamera´s opgehangen en er wordt onderzoek gedaan naar de uitwerpselen van het beestje. Die uitwerpselen hebben een hele specifieke geur en geven aan waar de dieren zich bevinden. Vaak vinden wij ze op stenen rond het water of op bruggen en viaducten”, vertelt de boswachter.

Eerder maakte wij al een videoreportage over de otter. Bekijk het hier.

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Grootste viswedstrijd van Europa strijkt neer in Dordrecht: 'Meest geschikte locatie'

"We hebben al redelijk wat gevangen, maar er kan altijd nog meer bij," roept een Rotterdamse deelnem...

Hoe gevaarlijk is die berenklauw nu eigenlijk?

Witte bloemen die als een scherm boven de steel van de plant uitsteken. In grote aantallen bij elkaa...

Graven bij de Nieuwe Dordtse Biesbosch: 'Geven extra impuls'

De nieuwe Dordtse Biesbosch; vijf jaar geleden ging het volledig op de schop om er een (recreatief) ...