Dordrecht, Netherlands

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid van zijn telefoon die met een smak op de grond valt, hoort hij hoogstwaarschijnlijk niet. Toch zorgt de vallende telefoon ervoor dat de hulpdiensten massaal uitrukken.
Rijnmond | 18 april 2024 14:05 | Aangepast op 18 april 2024 13:01
De bestuurder had zijn telefoon vermoedelijk op het dak van zijn auto laten liggen en is vervolgens gaan rijden. Niet gek dus dat het toestel daarna op de grond is gevallen.

Valdetectie
Mogelijk is de telefoon ook nog overreden. Door de klap werd de valdetectie geactiveerd. Wat dat is? Als jij je telefoon gewoon bij je draagt, maakt het toestel allerlei bewegingen omdat je bijvoorbeeld loopt of fietst. Dat zijn geen gekke bewegingen en daar doet je telefoon niets mee. Totdat het toestel ineens hard naar beneden valt of ergens keihard tegenaan knalt. Je telefoon registreert dat als een noodgeval en slaat alarm.

Bij de telefoon van deze man werden het alarmnummer en enkele familieleden direct gewaarschuwd. Met als gevolg dat aan de Grote Nes meerdere hulpdiensten arriveerden, maar geen slachtoffer zagen.

Het enige dat op straat werd gevonden was de kapotte telefoon. Na wat onderzoek werd duidelijk wat er aan de hand was. Deze man checkt ongetwijfeld de volgende keer of hij zijn telefoon gewoon op zak heeft in plaats van op het dak.

Papendrechter opgepakt bij oprollen internationaal phishing-netwerk
Bij het oprollen van een internationaal phishing-netwerk heeft de politie ook een Papendrechter opgepakt. In totaal werden er in Nederland vijf personen gearresteerd.

Het grote phishing-netwerk verkocht nep-websites van bijvoorbeeld banken en overheidsinstanties aan andere criminelen, die er op hun beurt mensen mee probeerden op te lichten. Zo zijn 500.000 creditcardgegevens buitgemaakt en 1,2 miljoen wachtwoorden gestolen. Wereldwijd zijn er 37 mensen gearresteerd.

Het netwerk LabHost op het darkweb werd volgens de Londense politie in 2021 opgezet door een crimineel cybernetwerk. Oplichters zonder technische vaardigheden konden inloggen en kiezen uit bestaande sites of op maat gemaakte pagina’s aanvragen van vertrouwde merken die waren nagemaakt.

Wereldwijd
Na onderzoek bleken de gebruikers wereldwijd verspreid. Afgelopen maandag zijn de beheerders aangehouden in het Verenigd Koninkrijk en is de site uit de lucht gehaald. Bij de aanhoudingen in Nederland zijn zes woningen doorzocht. Hierbij zijn onder andere 57 gegevensdragers, ruim 100 simkaarten en 5 vuurwapens in beslag genomen.

Hoe herken je phishing
Phishing is het vissen naar persoonlijke informatie. Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail van je bank. Althans, je denkt dat jouw bank een mail stuurt. In werkelijkheid doet een crimineel zich voor als de bank. In de e-mail staat een link en als je daarop klikt word je doorgestuurd naar een onveilige website. Daar wordt je gevraagd jouw persoonlijke inloggegevens zoals accountnaam, password en bankrekening in te vullen. Dit is ‘vissen’ naar vertrouwelijke informatie. Reageer nooit op e-mails of appjes waarin wordt gevraagd om inlogcodes of pincode in te typen. De bank, creditcardmaatschappijen of internetprovider zal hier nooit om vragen. Klik nooit op de link in de e-mail.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

112-nieuws|Papendrecht|

Lees ook

112-nieuws: auto in beslag genomen, boetes in natuurgebied en drugspand gesloten

Bij een politiecontrole op het Dordtse Leerpark is een auto in beslag genomen. De bestuurder werd vo...

Vrachtwagen op zijn kant, oprit A15 dicht

De oprit naar de A15 richting Ridderkerk is afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen. Door nog ...

Politie houdt verdachten onder schot en vindt airsoftwapens in auto's op parkeerplaats

De politie heeft donderdagavond zes personen staande gehouden bij Carpool Papendrecht. Aan de Veerwe...

Man verrast agent in Papendrecht met klappen in gezicht

Een man heeft dinsdagavond een politieagent mishandeld in Papendrecht. Dat gebeurde bij een aanhoudi...

Politie pakt inbreker op na achtervolging op geleende kinderfietsen

Een 42-jarige inbreker is maandag in Dordrecht opgepakt na een wel heel bijzondere achtervolging. De...

Flinke klap op Dordtse Merwedestraat: motorrijder zwaargewond

Bij een flinke klap op de Merwedestraat in Dordrecht is maandag een motorrijder zwaargewond geraakt.