Dordrecht, Netherlands

3000 tot 4000 nieuwe woningen in nieuwe stadswijk Maasterras stap dichterbij

Zo moet het Maasterras er in 2040 uitzien Mecanoo
Een autoluwe, groene wijk, waar wonen en werken samenkomen. En dat dichtbij de binnenstad en vlakbij het station. Zo omschrijft de gemeente de nieuwe wijk Maasterras. De realisatie van het gebied Spoorzone verloopt gestaag. De gemeente hoopt dat de eerste schop in 2024 de grond in kan. De hele wijk moet in 2040 klaar zijn.
Marjolein Vos | 18 december 2023 14:20 | Aangepast op 18 december 2023 13:47
Maar voor het zover is, moet eerst een en ander worden goedgekeurd. Vanaf deze week (donderdag 21 december) ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage op het Stadskantoor. In het ontwerpbestemmingsplan zijn doelen en regels vastgesteld waaraan de gebiedsontwikkeling moet voldoen. Inwoners kunnen daarop reageren. Dat kan ook tijdens een inloopavond die op 15 januari 2024 wordt gehouden. Iedereen die belangstelling heeft, is uitgenodigd om tussen 17.00 uur en 20.00 uur in het Event Center Dordrecht langs te komen voor meer informatie en om hun vragen te stellen.

Groene omgeving en mobiliteit
Het gebied zoals we dat nu kennen, gaat de komende jaren volledig op de schop. Naast veel nieuwe woningen krijgt de wijk ook een eigen park: het Maaspark. Het park komt langs de spoorlijn op de plek van het huidige parkeerterrein Weeskinderendijk. In de ontwikkelvisie is te zien dat het park, dat op het dak ligt van de parkeergarage omhoog loopt richting het spoor. Zo ontstaat een geluidswal. Deze Maasparkgarage wordt ingericht als een 'mobiliteitshub'. Een plek waar je vanuit je auto zo overstapt op een deelfiets, deelscooter of het openbaar vervoer. Het Maaspark biedt ook ruimte voor evenementen.

“We hebben de door de raad vastgestelde ontwikkelvisie Dordtse Spoorzone vertaald naar een ontwerp voor een prachtige nieuwe wijk”, licht Wethouder Maarten Burggraaf (Ruimtelijke ontwikkeling) toe. “Een plek om te wonen, te werken én te genieten van groen en water. Het Maasterras is straks een passende entree voor de binnenstad van Dordrecht. We bouwen hier echt aan de toekomst van Dordrecht en Dordtenaren. Bovendien leveren we een serieuze bijdrage aan de regionale en landelijke woningbouwopgave. We werken daarom nauw samen met ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.”

Niet alleen de gemeente investeert in het gebied. In juni werd bekend dat het Rijk 29 miljoen euro bijdraagt aan de ontwikkeling van de Spoorzone.


Bereikbaarheid
Onderdeel van de plannen is ook om een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor aan te leggen. Deze tunnel en de regionale fietsroute vanuit Rotterdam zorgen voor een goede, snelle en veilige fietsverbinding van en naar het station en de binnenstad. “Het Maasterras is uitstekend bereikbaar. Het ligt immers vlakbij het station en vlakbij de A16”, vertelt Wethouder Rik van der Linden (Mobiliteit). “We kunnen deze nieuwe wijk dan ook vanaf het begin autoluw ontwerpen en inrichten. De wijk is straks optimaal ingericht voor voetgangers en fietsers, met veel prettige fiets- en voetpaden. Er komt plek voor privéauto’s, maar dan wel aan de rand van de wijk, met voldoende parkeermogelijkheden. Uiteraard maken we uitzonderingen voor bijvoorbeeld mindervaliden."

Onvrede
Het klinkt allemaal prachtig, maar voor de huidige bewoners van het gebied is het niet allemaal zo rooskleurig. RTV Dordrecht sprak vorige maand met bewoners van de Weeskinderendijk. Vele van hen zijn niet tevreden over de manier waarop de gemeente hen op de hoogte houdt van de plannen.
Voor er echt gebouwd kan worden, moet eerst het ontwerpbestemmingsplan goedgekeurd worden. De volgende stap is besluitvorming door de gemeenteraad. De planning is om het definitieve bestemmingsplan halverwege 2024 te bespreken. Meer informatie over het Maasterras is te vinden op www.dordrecht.nl/maasterras.

Lees meer over:

Maasterras|Spoorzone|Woningbouw|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Meer inzicht nodig in milieueffecten woningbouw Maasterras

De effecten van grootschalige woningbouw op het Maasterras in Dordrecht moeten beter in beeld worden...

Dordtse en Zwijndrechtse raad praten over Maasterras, maar ‘de brug’ is taboe

De Dordtse en Zwijndrechtse raad kwamen dinsdagavond voor het eerst samen over de plannen voor het M...

Het tiende gebod inspireert tegenstanders Maasterras: ‘Ik ben heel boos’

Bewoners rond de Weeskinderendijk hebben opnieuw van zich laten horen in hun protest tegen de nieuwb...

Kritiek op woningbouw Maasterras, maar raad houdt het voorlopig plan op tafel

Het Dordtse gemeentebestuur kan 'gewoon' verder met de huidige plannen voor de nieuwbouwwijk Maaster...

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

SP: stop de plannen voor Maasterras

De Dordtse SP vindt dat het college per direct moet stoppen met de ontwikkeling van het Maasterras, ...